Verhalen

Regelmatig word ik hier aangesproken, oplettend lezertje. soms alleen met een welkom, maar ook wel eens gevolgd door meer. Soms een serieus gesprek, soms een aanleiding om dat leuke parfumwinkeltje om de hoek te bezoeken. Een zo’n winkeltje heeft die proppers zo’n beetje overal rond Tahrir, lijkt het wel. Als je uit Holland komt, dan hebben ze een broer in Bergen op Zoom, of ze werkten jaren voor KLM. Je leert ze herkennen en poeiert ze af. In een land waar overleven een kunst is, kun je het de mensen nauwelijks kwalijk nemen dat ze de weinige toeristen die er nog zijn in klinkklare munt om willen zetten.

Soms is het verhaal gecompliceerder gebracht en is bijna niet te achterhalen of het gemeend is of een erg ingewikkeld opgebouwde verkoop truc. Gisteren vroeg iemand mij voor hem een briefje aan zijn vriend in Zuid-Afrika te schrijven in het Engels. Hij had een dochtertje gekregen en wilde dat laten weten. Kopje thee om het te vieren? Cadeautje, goed gebruik, om het te vieren (van hem aan mij) en dan beetje geld om het te vieren volgens goed gebruik? Papier voor een meisje, want zacht. Muntgeld voor een jongen want hard en sterk.

Maar ook kwam ik iemand tegen die vertelde uit Gazah te komen. Twee maanden geleden was hij daar vertrokken nadat een bombardement zijn hele gezin met vier kinderen, vrouw en nog wat familie had omgebracht. Nu zwierf hij rond, kreeg van iedereen hulp, maar had vannacht geen onderkomen. Hij vertelde het heel geloofwaardig, zijn rood doorlopen ogen, de onderdrukte tranen, de zenuwtrekking in zijn gezicht. Kon ik hem helpen, want ja, de mensen in Egypte, die hadden het al zo moeilijk. Echt of ook weer zo’n verhaal voor een domme buitenlander? Ik vond het heel plausibel en heb hem wat geld gegeven. Ik betaal liever die paar euro voor een onterecht verhaal dan een mens in nood hulp te weigeren . Als het niet waar was, was het precies genoeg geld voor een goed gebracht verhaal, als het waar was gaf ik veel te weinig.

(Op de foto mijn woonkamer na aanpassingen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s