Islamitisch Cairo

Vandaag een echt toeristisch dagje, met dit verschil dat ik nu de helft doe van wat ik zou doen als ik hier echt maar een paar dagen zou zijn. Nu komt er morgen weer een dag, dus minder haast. De Islamitische wijk in dus, in de buurt van Muski en Midan Hussein. Een plek waar de meeste toeristen heen worden gebracht om dan een hoek van de wijk door te werken, vol met souvenirs. Het eerste blok vlak bij het plein. De straat verderop is ook erg de moeite waard, en van de Citadel in het zuiden tot een poort in het noorden liggen prachtige gebouwen. Vandaag het Al Ghuri complex bezocht, zo’n zeshonderd jaar oud. Moskee, scholen, tombes, verblijfplaatsen voor reizigers, prachtig uitzicht vanaf de daken. Trapje op trapje af en kruip door sluip door. De plafonds zijn van beschilderd en besneden Cederhout uit Libanon. Dat ze er nog inzitten na zeshonderd jaar, is een wonder op zich. Slechts een koepel van tegeltjes overleefde de aardbeving vorige eeuw niet. Een uniek systeem (althans, uniek voor mij, ik zag zo iets nooit eerder) om de mensen gekoeld water te kunnen geven in de buurt. Aantal toeristen: 1!

Na nog een potje (of twee) thee met munt en veel suiker bij Fishawi (aantal toeristen: 3) weer terug geslenterd naar het dichtstbijzijnde metrostation en gevloerd thuis aangekomen aan het eind van de middag. Ik moet nog een keertje terug voor de Wikala, als de derwisjen dansen. Volgende week maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s