Het verhaal van M

P1050015 Ik had het vaker over hem, M, de intelligente journalist die hier bij de Legal Eagles werkte. Hij schreef zelfs een boek (Wie wil het vertalen: De rol van het Icoon van Mohammed in de Westerse Cartoons, een antropologische benadering). Kort na de zomer vertrok hij naar Bagdad om zijn PhD in de Politieke Wetenschappen te gaan halen. Wat hij bestudeert? De politieke pluriformiteit. Het gaat hem zeer ter harte. Hij is de meest seculiere medewerker die we hier hebben, en durft zelfs te vertellen dat hij Allah en zijn almacht in twijfel trekt. Ongekend, zeker in het openbaar. Vandaag kwam hij weer even langs, om zijn oude collega’s te groeten. Overal dikke omarmingen, met zijn mannelijke collega’s. Vrouwen krijgen een hand. Zelf moet hij daar ook vreselijk om lachen. De manier waarop mannen elkaar hier begroeten is uiterst hartelijk, met vooral veel zoenen als je elkaar een tijd niet hebt gezien (een dag of drie is genoeg). We are homosexuals, zegt M, met een grote grijns. Hij weet wat er op de wereld te koop is. In het verlengde van de verbazing van D in Engeland, merkten we op dat het precies omgekeerd is. Hier mag je vrouwen niet zoenen, bij ons zou men toch even opkijken van de manier waarop mannen gearmd over straat lopen of elkaars hand vasthouden tijdens het gesprek. M zit er niet mee, hij staat overal voor open. Maar juist hij zit in Bagdad, in plaats van in het buitenland. Zijn Engels schiet ernstig te kort. Jammer, hij zou ons veel te vertellen hebben.

 

1 thought on “Het verhaal van M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s