Vooruit

PC240018 Soms lijkt het of niets op schiet, of alles hetzelfde blijft en of zaken niet verbeteren, oplettend lezertje. Zeker in een land als Irak zijn er mensen die de moed verliezen. Alles wat we horen is erg en slecht en negatief. Dood en verderf. Zelf geloof ik dat er altijd vooruitgang te boeken valt, al is het langzaam. Vandaag, struinend over het internet, vond ik een paar berichten waar ik erg blij van word. In alle ellende van de trage wederopbouw, het politieke gedoe en de aanslagen van degenen die proberen een burgeroorlog te ontketenen, zijn er mensen die bezig zijn hun land op te bouwen. Niet alleen door elektra en water en nog zo wat van die onmisbare zaken, maar ook door behoud of restauratie van het cultureel erfgoed of herstel van de natuur. Dat doen ze dan ook nog eens grotendeels zelf. Niet gedragen of gestuurd door buurlanden of donoren of voormalige bezetters, maar gewoon, omdat ze zelf inzien dat een land een verleden heeft dat verder reikt dan de laatste veertig ellendige jaren. Lees hier en hier over het herstel van de moerasgebieden. Ook daar vaak twee stappen achteruit en een stap vooruit. Dat is netto dan altijd nog een stap vooruit. De resultaten zijn er, iets om blij mee te zijn en optimistisch van te worden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s