Vrij?

Ashura_day_two Een bericht op internet, oplettend lezertje, op verschillende sites te lezen. Er zijn bewegingen om Irak een islamitische staat te maken. Kapsalons werden gedrongen tijdens Ashura dicht te gaan. Er worden kledingregels opgesteld voor de studenten. Dat is het nu niet en ook nooit geweest. Irak is lang geen Iran. Voor u nieuws uit de verte. Voor ons hier merkbaar en zeker voor onze collega’s. Als de ontwikkelingen zo door gaan, de fundamentalisten het voor het zeggen krijgen hier in Irak, dan ziet het er somber uit. Al-Sadr doet er alles aan om een gerespecteerd politicus te worden, na zijn carrière als opstandelingen leider in de jaren die achter ons liggen. Hij doet het zo slim dat hij aanhang wint. Maar niet alleen zijn aanhang roept om fundamentalistisch gedrag. Een collega meldde mij de discussie die zij had met een vrouwelijk provinciaal raadslid, die kritiek had op de kleding van de vrouwelijke studenten hier. Sommigen kwamen zonder hoofddoek, in strakke spijkerbroek of doorschijnende topjes (doorschijnen zoals je dat bij ons met zomerkleding meemaakt.) naar de universiteit. Collega N had als reactie tegen dat raadslid: als de moeders die studentes daarbij aanmoedigen, en hun vaders hen zo naar de universiteit brengen met de auto, dan gaat het verder niemand aan. Diezelfde collega is overigens altijd uiterst keurig gekleed, compleet met hoofddoek en rok tot de schoenen. Maar zij vindt: we hebben er nooit moeilijk over gedaan, het is aan ieder zelf de keuze welk en hoe hij of zij het geloof willen beleven, dat gaat de staat niets aan. Nog is zij een meerderheid, maar een minderheid kan het een meerderheid behoorlijk lastig maken. Dat is hier ook al vertoond. Collega W draagt de laatste weken steeds kortere rokken. Van het type dat bij ons een aantal jarengeleden ook in de mode was, winterrokken tot de kuit. Ze zou er bij ons geen gek figuur mee slaan, haar hoofddoek draagt ze zeer losjes, met flink wat zichtbaar haar. Ze gaat zover ze kan gaan hier op kantoor. Bij de PSD-ers werkt een jonge vrouw die geen hoofddoek draagt en verder ook aan de mode meedoet. Vandaag zag ik haar in een paarse trui met paarse enkellaarsjes en een zwarte rok met punten. Zouden deze vrouwen, inclusief collega N die kiest voro haar bedekkende kleding, in de toekomst die vrijheid houden of uit kunnen breiden, of gaan de kwezels het winnen? Collega A.A., een oudere man, had een verse snee op zijn kale schedel, na Ashura, teken dat hij mee had gedaan aan het rouwritueel waarbij bloed vloeit. Collega N liet er wat lacherig foto’s van zien. Ook hij liep mee in een rouwstoet, een heel grote van volgens hem kilometers lang. Mannen en vrouwen. Zich verwonden deed hij niet, evenmin als zijn allen afgestudeerde broers. Hoe lang kunnen zij dit nog volhouden, hoever krijgen hun kinderen nog vrijheid voor zichzelf te kiezen wat ze doen, wat ze dragen en hoe ze zich gedragen? Vandaag zou Maliki zijn ministers bekend maken, ik heb er nog niets over gelezen. Benieuwd hoeveel invloed de fundamentalisten weer krijgen in dit land. En hoe we de prille beginselen van een democratie overeind gaan houden.

Een gedachte over “Vrij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s