Van het dak af gezien

PC150054 Vanmiddag, rond zonsondergang hoorde ik weer een drum en geroep door een microfoon. Even het dak op om te kijken of ik ergens in de tenten in de omgeving activiteiten zou zien. Ik viel met mijn neus in de boter. Recht tegenover mij kwam een optocht in beeld, een soort rouwstoet, nog in het kader van Ashura ongetwijfeld. Nog dertig dagen zijn dit soort activiteiten te verwachten, vanmiddag bij een van de techneuten in zijn voorraadhok stond een tv bij met zich op de borst slaande mannen, ook bij ons een teken van rouw of schuld. Het was ik Koeweit maar dat mocht de aandacht niet verminderen. Ik vermoed dat het uren doorging.

Maar op straat was er dus die optocht. Een grote zware drum in pittig looptempo, een man/vrouw of honderd gehuld in zwarte, rode en groene omhulsels. Een paar jonge mannen met grote toortsen die er naast liepen. Als overal de kinderen voorop, twee jongetjes met een klein spandoek tussen zich in. Ze liepen een blokje door de buurt, en het overige verkeer hield in waar nodig maar ging daarna zijn weg. Daar staande viel me op dat bij de moskee aan de overkant niet alleen vlaggen aan de muur waren bevestigd maar ook de kleine koepel groen was geschilderd. Ook op de doodlopende weg richting onze compound stonden nu vlaggen, roze, blauw en rood. De straat dwars op trok zich van de komende optocht niets aan. Kinderen speelden op straat en voor het eerst zag ik daar ook een meisje bij, gekleed in roze, spelend met een bal of iets dergelijks. Het was druk op straat, na de rustige dagen van het weekend en Ashura. Overal auto’s, ezelskarretjes. De schapen die ik zag bij terugkomst naar de compound zag ik nu niet, ook de koeien die gisteren los liepen lieten zich niet zien. De Muezzins op de moskeeën mengden zich met de roep van de microfoon van de optocht, die op een klein vrachtautootje meereed, samen met de omroepers die elkaar afwisselden.

Is die optocht folklore, of een doodnormale uiting van geloofsbeleving? Of wijst het op een ontwikkeling die niet iedereen vertrouwen geeft? Morgen meer hierover.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s