Cultuur

Nog even en het verlof zit er weer op, oplettend lezertje. Nog een dag en ik neem het vliegtuig weer naar Amman en vandaar op enig moment weer naar Basrah. De optimistisch aangeschafte kerstattributen liggen voor een deel in de koffer en voor een ander deel liggen ze te wachten op de kerst volgend jaar ergens. De rookworsten gaan het niet halen, die moeten thuisblijven, en ook mijn trimvest past nergens meer in. Dat wordt dus huren de volgende duikvakantie. Je moet een beetje je prioriteiten stellen natuurlijk. Na een hectische eerste week was er de tweede week tijd voor cultuur. Twee theatervoorstellingen en een concert bijgewoond met familie en vrienden. Daar ontmoet je dan ook weer heel veel vrienden en bekenden. Iedere voorstelling deze week was een beleving, ik trof het. Sommige voorstellingen door professionals, maar ook een door amateurs. Mensen die in hun vrije tijd alles geven voor de kunst. Begeleid door beroepsmusici. Die ook ooit als amateur, liefhebber, begonnen zijn. Die amateur voorstelling was trouwens geheel vrij van overheidssteun, de zangers, het publiek en een enkele sponsor zorgen met elkaar voor een prachtige avond. Maar ooit zijn ze allemaal ergens begonnen in een traject van scholing, dat voor een groot deel door de staat is betaald. Een investering in de toekomst, dat soort instellingen. Zal het er nog zijn, als ik terug kom, of is het dan allemaal de nek omgedraaid door kortzichtige bezuinigingen? Natuurlijk, alles kan altijd efficiënter. Maar onze samenleving loopt zo lekker omdat we met elkaar dit soort dingen kunnen doen, omdat we de jacht op de hap en het dak boven het hoofd, het naakte overleven, voorbij zijn. Al vele eeuwen geleden had de mens dat door. Een grot, een vuur en vlees voor de winter en daarna ga je elkaar verhalen vertellen en afbeeldingen maken om een en ander te verwerken en een plek te geven. Misschien moeten we onze bestuurders eens een weekendje in zo’n grot laten doorbrengen. Kunnen ze elkaar verhalen vertellen. Misschien begrijpen ze dan weer waar het over gaat, waar ze het voor doen. Als onderwijs, gezondheidszorg, cultuur,  het niet waard zijn gesteund te worden, waar doen we het dan allemaal voor?

 

Een gedachte over “Cultuur

  1. wat is het snel gegaan he! zus maar we wachten wel tot april tot we elkaar weer zien
    ik ga volgende week weer naar de zeehondjes om te helpen ik hou je op de hoogte

    xxxx Renée

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s