Geduld, maar niet te veel

Democracy deel 2 dicta tot democra Regelmatig vraagt iemand me of het een beetje wil lukken met die democratie in Irak. Ik antwoord dan steevast dat het langzaam gaat, en helemaal niet zeker. Al eerder blogde ik hier over de droevige staat van de natie waar ik nu ben, zeven jaar na de verdrijving van de heer S. De infrastructuur is nog steeds aan gort, post bezorgen doen ze niet meer, evenmin als vuilnis ophalen. Maar ik realiseer me ook dat in deze regio nu geld gespendeerd wordt aan het bouwen van scholen en ziekenhuizen. De cynici zeggen dan: ja ziekenhuizen zonder artsen. Dezelfde cynici vergeten er bij te vertellen dat die artsen in hun eigen land zitten. Ik zie dat er Petrodollars uitgegeven worden. Ik weet dat er belangengroeperingen bezig zijn met en betrokken worden bij provinciale wetgeving, bijvoorbeeld over het  bestrijden van landmijnen, of het verbieden van gevaarlijk vuurwerk voor kinderen, of, inderdaad, afvalinzameling. Kleine, kleine stapjes op een lange, lange weg.

Wie alleen de bommen en granaten ziet, ziet de veranderingen die er toch zijn gemakkelijk over het hoofd. Dus een (inmiddels wekenoud) bericht waar ik veel moed van krijg is het volgende. Een toneelgroep die midden op straat, op klaarlichte dag, en zonder repercussie, onder bijval van het publiek politic als luie graaiers te kijk zet. Ook dat is democratie. Je mening mogen geven zonder dat te moeten bekopen met gevangenisstraf  of erger. Hopelijk blijft het zo, en wordt het beter, veel beter. Want echt goed wordt het natuurlijk pas als die politici gewoon aan het werk gaan voor hun land.

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5g1AgoDD2RcdW-qZAAtkhaRWSWT1g?docId=CNG.b7b0e11361e7847889195c6db3707f9e.c61

 

Om vreemde, mij onbekende reden wil bovenstaande deze link niet in zijn hokje passen. Dan maar even zo. Knippen en plakken in uw menubalk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s