Van het dak af gezien

4d26d48493b3b0 Een rustige week, oplettend lezertje. Dat geeft de gelegenheid weer eens het dak op te gaan en goed om me heen te kijken bij vol daglicht. Kijkertje mee voor beter zicht. Als je hier vaker staat ga je dingen herkennen. Zoals die oude witte auto met rode spatborden. Gewoon een opgeknapt tweedehandsje uit de buurt of een taxi? Vandaag blijkt het inderdaad een taxi. Hij komt aanrijden en stopt in een zijstraat voor een huis in aanbouw. Een hele familie komt van de achterbank, bekijkt het schilderwerk en de rolsteiger en gaat naar binnen. De taxi wacht. Een pick-up en dezelfde kleuren komt voorbij en nog zo’n auto met een volle achterbank. Er zijn ook heel mooie nieuwe gele taxi’s, maar dit zijn de goedkopere exemplaren kennelijk. Er lopen veel mensen op straat vandaag. Woon werk verkeer is veel rustiger volgens onze PSD-ers maar Eid is een feest van familiebezoeken. Hele gezinnen zijn op weg, iedereen op zijn Eid best. De jongetjes in vrolijke polo’s. De tieners in spijkerboek, bij meisjes met tuniek en hoofddoek, als ze niet tenminste al in lange gewaden lopen. Kleine meisjes lopen in prachtige jurkjes met petticoats, laarsjes, vestjes, in vrolijke kleuren. Tot een jaar of tien, dan verandert het beeld. Baby op de arm van een oudere broer. De vrouwen als kegeltjes bij elkaar. Af en toe een oudere man in spierwitte jellabaya. Nu ik met mjn kijkertje weer eens rondkijk zie ik ook weer nieuwe dingen. Naast het huis in aanbouw een klein stalletje, niet veel meer dan een overdekte toonbank. Wat er verkocht wordt kan ik niet zien, maar ongetwijfeld iets te eten. Terwijl de zon bloedrood in het stof zakt komt de buurtmoskee aan de overkant op gang. Nog niet met oproep tot verzamelen, maar met wat geluiden uit de moskee zelf, lijkt het. Maar eens in het oosten kijken wat daar gebeurt. Ik zie een man in grijze jallabaya met wat een enorme zwarte hond lijkt. Nee, zo groot zijn de honden hier niet, bovendien zie je ze nooit samen met mensen. Kijkertje erbij en inderdaad, het blijkt gewoon een zwart kalf. Even later komt er uit het gebouwtje achter de man een tiener met een koe aan een touw. Hij trekt het dier mee, het kalf volgt. Op een veldje zet hij de koe vast om te grazen. Geen grasveldje, wat die koe moet eten is niet duidelijk, maar het is droog en groen. Een soort kruid dat we hier ook op de compound hebben. De zon is definitief onder, de moskeeën barsten los in gezang. Ik ga weer naar binnen, het wordt fris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s