Op straat

344-0464 Het heen en weer rijden van en naar de base was weer leuk om mee te maken. Onze nieuwe auto’s hebben geen geblindeerde ramen, dat kijkt lekker naar buiten. Af en toe een verbaasde blik. Men is gewend aan dit soort konvooien en kijkt meestal wat verveeld naar de inhalende auto links. Na de eerste blik is er dan vaak lichte verbazing. Kennelijk verwacht men altijd een man. En dan die schattige helm, dat is niet te missen natuurlijk. Beide ritjes waren op een tijd dat men zijn kinderen naar school brengt of dat de kinderen van en naar huis onderweg zijn. ’s Morgens dus veel kleintjes aan de hand van mamma of pappa, rugzakje om als bij ons. Tussen de middag veel middelbare scholieren op straat, soms in uniform plus stropdas. Verder weer heel veel fruit en groente stalletjes. En onze vaste landmarks. Het beeld van “Onze Immam”: Hossein. De restanten van een kleine moskee plus minaret. Opvallend, omdat de meeste moskeeën hier buiten het centrum niet heel groot zijn en geen minaret hebben ook. Een bescheiden koepel moet het doen. Het vreemde lange parkje langs de autoweg, ver van alles zo te zien, de poelen met stilstaand en vervuild water aan de rand van de stad. Er wordt druk gebouwd in sommige delen, maar ook duidelijk is dat er nog niet aan huisvuilinzameling wordt gedaan. Overal dus ofwel stapels bouwmateriaal en stapels stenen, ofwel stapels autobanden, papier, oude auto’s. Wat een goed teken is: nieuwe winkel of winkels die aan het opknappen zijn. Mensen die er in geloven, daar kun je er niet genoeg van hebben. Zelfs het lege pandje voor de poort heeft nu weer de zakjes chips en doosjes snoep buiten op een rekje staan. Dus al ben ik niet tot Bagdad geweest, van mijn omgeving weet ik weer iets meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s