Understanding Arabs

PA230001 Understanding Arabs, de titel van een boek wat ik bij een collega op een stapeltje zag liggen. Interessant, die doet tenminste moeite te snappen waar hij terecht is gekomen. Nou ja, gelezen was het boek nog niet uiteraard, maar de gedachte is ook wat waard. Vaak gaat men hier er van uit dat er maar een manier is waarop zaken gedaan kunnen worden: de Amerikaanse manier. Meestal is dat ook wel een goede manier, lekker duidelijk en snel. Maar het past hier vaak slecht in bestaande structuren en culturen, en veranderingen gaan altijd langzamer dan gewenst. In zo’n omgeving is het al mooi als iemand van te voren de moeite nam zo’n boek aan te schaffen. Is dan ook een collega die het met de lokale collega’s goed kan vinden en overal over de wereld vrienden heeft. Niet altijd vanzelfsprekend. Ik hoorde ook al iemand zeggen: "Kan me niet schelen hoe ze het hier normaal gesproken doen, wij betalen dit project. Ze doen het maar". Tja, je valt een land binnen, legt hier en daar wat plat, vernietigt de bestaande structuren en wil iets nieuws op zetten. Je noemt het hulp en zegt; wie bepaalt betaalt. Interessant inzicht wel. Dan maar liever iemand met zo’n (ongelezen) boek op zijn nachtkastje. Overigens ben ik er net in begonnen. Leek me wel een aardige aanvulling.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s