Understanding Arabs

PA230001 Understanding Arabs, de titel van een boek wat ik bij een collega op een stapeltje zag liggen. Interessant, die doet tenminste moeite te snappen waar hij terecht is gekomen. Nou ja, gelezen was het boek nog niet uiteraard, maar de gedachte is ook wat waard. Vaak gaat men hier er van uit dat er maar een manier is waarop zaken gedaan kunnen worden: de Amerikaanse manier. Meestal is dat ook wel een goede manier, lekker duidelijk en snel. Maar het past hier vaak slecht in bestaande structuren en culturen, en veranderingen gaan altijd langzamer dan gewenst. In zo’n omgeving is het al mooi als iemand van te voren de moeite nam zo’n boek aan te schaffen. Is dan ook een collega die het met de lokale collega’s goed kan vinden en overal over de wereld vrienden heeft. Niet altijd vanzelfsprekend. Ik hoorde ook al iemand zeggen: "Kan me niet schelen hoe ze het hier normaal gesproken doen, wij betalen dit project. Ze doen het maar". Tja, je valt een land binnen, legt hier en daar wat plat, vernietigt de bestaande structuren en wil iets nieuws op zetten. Je noemt het hulp en zegt; wie bepaalt betaalt. Interessant inzicht wel. Dan maar liever iemand met zo’n (ongelezen) boek op zijn nachtkastje. Overigens ben ik er net in begonnen. Leek me wel een aardige aanvulling.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s