Het verhaal van S.

Kaart irak koeweit S. had het geluk zijn jeugd in Koeweit door te brengen. Zijn vader was daar geboren, zijn grootvader kwam uit Irak. Ze telden nooit echt mee, behalve op het moment dat Koeweit onafhankelijk wilde worden, toen waren die oorspronkelijk uit Irak afkomstige bewoners toch handig om de 300.000 inwoners te halen die als eis gesteld werden door de Britten. Maar volgens S. werden ze heel vaak als tweederangs burgers behandeld. De vader van S. deed iets in de beveiliging aan het hof. Zijn jeugd was daardoor flink wat zorgelozer dan dat van zijn leeftijdgenoten en familieleden aan de andere kant van de grens. S., een zeer religieus man ook, kan met plezier vertellen over die keer dat hij als tiener met een vriend voor het eerst naar het strand van Koeweit ging. Daar waren namelijk Amerikaanse vrouwen in bikini. Schaterlachend vraagt hij mij: Can you imagine, miss Linda, we are not used to seeing women at all, and then these women in bikini? En hij doet voor hoe hun ogen bijna uit hun hoofd rolden van verbazing. Dat zijn de leukere jeugdherinneringen. Tijdens de Iraans Irakese oorlog kantelde het beeld. In 1986 ging het gezin naar Irak. Familiebezoek en op bedevaart naar de heilige plaatsen. Terwijl ze op de haven bezig waren in te klaren, reed er zeer langzaam, af en toe stoppend, een jeep voorbij. Achter in de open bak militairen en tussen hen in liggend het lichaam van een man. S herinnert zich als de dag van gisteren dat het lichaam geel was van de voeten die er op hadden gestaan. De man was opgehangen, de executie hadden ze gelukkig niet gezien. Een aanwezige oom waarschuwde de gasten vooral niets te zeggen. De gedode man was een deserteur, daar maakten ze korte metten mee. S en zij familie waren ontzet over wat ze zagen. S vroeg zich af in wat voor land hij terecht was gekomen waar dat maar kon gebeuren. Tijdens het aanvragen van hun visum voor Irak in de ambassade in Koeweit was hun het grote aantal werknemers daar al opgevallen. S. vermoedt dat dat allemaal lieden waren die bezig waren het regiem van SH te promoten. Iets wat ze goed gelukt is, tijdens de oorlog met Irak was SH nog zeer gezien in het buitenland, inclusief onze eigen landen. Tijdens de bezetting van Koeweit door Irak kreeg S. nog zo'n schok. De Koeweiti verzetten zich tegen de bezetting, men was vooral ’s nachts actief. Een van hen werd in de gaten gehouden door de speciale militairen, inlichten dienst of special forces voor SH. De Koeweiti, gekleed in jalabaya maar zonder hoofddoek sprak met een man in een auto, de Irakese militair richtte, schoot en miste. De Koeweiti rende weg maar de chauffeur van de auto, met wie hij stond te praten werd geraakt. Familie kwam aanrennen, zijn vrouw en kleine kinderen raakten in paniek en schreeuwden, terwijl het slachtoffer leegbloedde. De Irakees die dit had veroorzaakt door zijn slechte schieten raakte het allemaal niet, hij legde het geweer achteloos over zijn schouder en wandelde weg. S. Deed het voor, vooral dat achtelozer, minachtende heeft hem erg geraakt, het totale gebrek aan geweten en menselijkheid staat hem scherp voor de geest. Toen de Koeweitse bezetting teneinde was door het ingrijpen van de VS waren de burgers die van oorsprong Irakezen waren maar al twee generaties in Koeweit woonden niet langer meer welkom. Een deel van de familie van S. is nog in Koewiet met een Koeweits paspoort, en deel met een Irakees paspoort en sommigen zonder nationaliteit. Dat kan ook nog.

Als u denkt dat dit een erg verhaal is, blijf dan vooral wakker de komende jaren, als ik mij niet vergis zijn we in Nederland ook van plan officieel Bederlanders te creëren. U bent gewaarschuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s