Olie & Gas

Ja-knikker_b De terugkeer naar Irakvanuit Jordanië stond in het teken van Olie & Gas. Het vliegtuig zat om tebeginnen vol. Dat is iets van de laatste maanden. Een gemengd publiek dit keer,mensen zoals ik van een NGO, zakenlui uit binnen- en buitenland, mensen dieterugkwamen van familiebezoek en nogal wat jongens die met olie en gas te makenhebben. Zo ook een duiker uit Nederland die onderzoek ging verrichten op eenbeoogd productieveld. Je kunt van alles vinden over fossiele brandstoffen, maarvoor dit land is het er op of er onder dit jaar. De olie en gas inkomsten zijnhard nodig voor de wederopbouw. Niet alleen in materiële zin. Volgens collegaS. zijn er drie belangrijke doelen te halen met het hernemen van de productie:het zorgt voor banen in een land met grote werkloosheid, waarin op het ogenblikveel banen (voor het leger o.a.) verdwijnen. Werk en een inkomen maakt mensenook minder bevattelijk voor de aantrekkingskracht van de militia’s die immersook voor eten op tafel zorgen als je er lid van bent. Ten tweede zorgt het voorwerkervaring en zelfstandigheid, vandaar uit kunnen mensen wellicht ooit ook opeigen benen iets beginnen. En het geld kan gebruikt worden om allerleiinvesteringen in het land te doen, hard nodig waar zo veel kapot en uitgewoondis.

Maar om te zorgen dat dieolie en gas jongens ook voor productie kunnen zorgen is veiligheid nodig. Eenstabiele regering, die er nog niet is. Tijd om tot een coalitie te komen en Irakde winnaar te laten zijn van dit proces. Ook belangrijk: contracten waar menzich aan houdt. Zo staat er in de contracten met de Chinese oliemaatschappijdat men 70% Irakezen aan zal stellen en maximaal 30 % buitenlanders (Chinezenin dit geval). Maar helaas, niemand die zich daar aan houdt of dat probeert afte dwingen. Dat is de achterdeur uit, dan hebben de Irakezen weer het nakijken.Het is hun land, hun olie, hun regering. Laten we hopen dat iedereen dit inzieten er verstandige beslissingen genomen worden. In het belang van Irak.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s