Langs het zwembad

P9050288 Langs de rand van het zwembad staat een jonge vrouw met een grote gele handdoek. In het zwembad staat een klein jongetje, modelletje van een jaar of twee, op de brede treden, naast de ligbedden met daarop een aantal mannen in goed gesprek. Telefoontjes worden opgenomen, men spreekt Arabisch en Engels door elkaar, tegen elkaar en tegen de I-phones. De jonge vrouw probeert het jongetje er toe te bewegen uit het water te komen. Tijd voor een douche en een maaltijd. Daar heeft het jongetje helemaal geen zin in. De jonge vrouw komt dichterbij, maar wordt nat gespetterd. Niets wat ze doet of zegt kan rekenen op een positieve reactie. Tijd om het jongmens bij zijn oor te pakken of hem met overtuiging op te tillen en mee te nemen, denk je dan als Hollander. Dat gebeurt niet, het jongetje trekt zich niets aan van de jonge vrouw en blijft lekker bij de mannen hangen, die het al helemaal langs zich heen laten gaan. De jonge vrouw geeft het op en druipt af.

Is dat een ongehoorzaam zoontje van een aarzelende moeder? Nee, dat is een jongetje dat, hoe jong hij ook is, weet dat hij de baas mag spelen als het hem uitkomt. De jonge vrouw is niet zijn moeder, maar de Aziatische Nanny. Wil je een beetje mee tellen in Jordanië, waar deze scene zich afspeelde, dan neem je met een jong gezin (2 a 3 kinderen) er een Nanny bij. Die kun je vervolgens zo negeren als je wilt. Bij het ontbijt, aan het strand, langs het zwembad of waar ook maar. Op een gegeven moment telden we er een stuk of zes op het terras waar we ontbeten. Vaak alleen met de jongste, terwijl de rest van het gezin uitsliep. Ik heb niets tegen Nanny's en ze zullen zelf ongetwijfeld blij zijn met de baan,die slecht betaalt, maar altijd nog beter dan thuis. Wat wel jammer is: een hele generatie goed gesitueerde kinderen groeit op met het idee dat personeel onbeschoft behandeld kan worden, zonder enige consequentie. Dat belooft straks wat, die worden nog veel vervelender tegen mensen die minder verdienen dan zij, dan hun ouders al zijn.

Een gedachte over “Langs het zwembad

  1. Tja….dat is een veel belovende toekomst, vrees ik! Al verbaas ik me in het kleine dorpje aan de kust al met grote regelmaat over hoe ouders toestaan dat kids zonder enige vorm van respect met hen omgaan…….
    De 3R-en, wat striktheid en ouderwetsheid…..ik hou er hier nog maar even heeeeeeel stevig aan vast!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s