Het weer nog een keer

Regendruppels Je zou denken dat in een land waar het weer maar twee varianten kent, heet en heter, dat geen onderwerp van gesprek is. Bij ons natuurlijk wel, wij hebben drie seizoenen per dag. Maar ook hier in Basrah is het weer elke dag een punt van aandacht. De afgelopen weken waren heet en droog en winderig. Temperaturen van 48/49 die ook voelden als 48/49. Twee dagen geleden draaide het, de wind en het weer. De temperatuur daalde, de vochtigheid steeg en de wind liet het afweten. Vanmorgen dus 38 graden en 75% rel. vochtigheid, dus dat voelde hoog in de 40. Vanmiddag was het 41 graden met 38%, dat voelde als 52. Dat helpt dus niet echt voor het welbevinden van mensen die slapen zonder airco, of die uren in de auto onderweg zijn, zoals veel van onze medewerkers deze week. Het weerbericht meldt dan ook nog stof, dus zonnig was het vanmorgen vroeg niet, en de namiddagen zijn ook betrokken. Maar het hoogtepunt kwam vanmiddag om half vier. Het betrok en ik dacht al dat ik iets hoorde rommelen. Tot Mnr A. naar huis wilde en er toch duidelijk onweer was. Hij kwam, dik in de zeventig, weer naar boven om te vertellen dat het regende. Niet veel, een paar druppels maar, genoeg om ze te zien in het stoflaagje op de tegels en het te ruiken op het balkon. Maar, zo zei hij: dit was pas de derde of vierde keer in zijn leven dat hij regen in Juli mee maakte. Uniek dus, en ik heb in de twee maanden dat ik hier ben al twee keer zo iets unieks meegemaakt. Ze hebben hier natuurlijk ook weerrijpmjes, net als wij in de Enkhuizer Almanak, en twee ervan slaan op Augustus. Dat gaat ongeveer zo: de eerste tien dagen van Augustus, doen de spijkers in de deur smelten. Over de laatste tien dagen van augustus zeggen ze dat ze het venster op de winter zijn. In het Arabisch rijmt Augustus (Ab) op deur bab) en kennelijk ook op winter. Geen idee wat ons te wachten staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s