Het weer nog een keer

Regendruppels Je zou denken dat in een land waar het weer maar twee varianten kent, heet en heter, dat geen onderwerp van gesprek is. Bij ons natuurlijk wel, wij hebben drie seizoenen per dag. Maar ook hier in Basrah is het weer elke dag een punt van aandacht. De afgelopen weken waren heet en droog en winderig. Temperaturen van 48/49 die ook voelden als 48/49. Twee dagen geleden draaide het, de wind en het weer. De temperatuur daalde, de vochtigheid steeg en de wind liet het afweten. Vanmorgen dus 38 graden en 75% rel. vochtigheid, dus dat voelde hoog in de 40. Vanmiddag was het 41 graden met 38%, dat voelde als 52. Dat helpt dus niet echt voor het welbevinden van mensen die slapen zonder airco, of die uren in de auto onderweg zijn, zoals veel van onze medewerkers deze week. Het weerbericht meldt dan ook nog stof, dus zonnig was het vanmorgen vroeg niet, en de namiddagen zijn ook betrokken. Maar het hoogtepunt kwam vanmiddag om half vier. Het betrok en ik dacht al dat ik iets hoorde rommelen. Tot Mnr A. naar huis wilde en er toch duidelijk onweer was. Hij kwam, dik in de zeventig, weer naar boven om te vertellen dat het regende. Niet veel, een paar druppels maar, genoeg om ze te zien in het stoflaagje op de tegels en het te ruiken op het balkon. Maar, zo zei hij: dit was pas de derde of vierde keer in zijn leven dat hij regen in Juli mee maakte. Uniek dus, en ik heb in de twee maanden dat ik hier ben al twee keer zo iets unieks meegemaakt. Ze hebben hier natuurlijk ook weerrijpmjes, net als wij in de Enkhuizer Almanak, en twee ervan slaan op Augustus. Dat gaat ongeveer zo: de eerste tien dagen van Augustus, doen de spijkers in de deur smelten. Over de laatste tien dagen van augustus zeggen ze dat ze het venster op de winter zijn. In het Arabisch rijmt Augustus (Ab) op deur bab) en kennelijk ook op winter. Geen idee wat ons te wachten staat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s