Scheiding

Images Wij scheiden in Nederland van alles. Sommigen willen daar zo ver in gaan dat ze zelfs nationaliteiten en geloven willen scheiden, maar ik wil me nu even bij afval houden (Freud  mag er van denken wat hij wil). Ik weet niet hoe het u vergaat, maar zeg mij dat ik iets moet scheiden en ik doe het. Nou ja, behalve het groenafval dan, want daar had ik zo weinig van, om daar nu naar de garage voor te lopen etc. Maar glaswerk, werkelijk elk potje of lampje vindt zijn weg. Batterijen keurig terug naar de winkel, plastic in de grote zakken die we daar voor hebben. Het papier een terugkerend drama als ik vergeet het buiten te zetten, want dat jongt nogal snel aan bij mij. Wat ik niet nodig heb gaat naar de kringloopwinkel, oud en nieuw spul (er wordt wat weggegeven in dit landje). Een soort tweede natuur. Daar heb ik hier nu flink last van moet ik bekennen. Want hier doen ze er helemaal niet aan, aan afvalscheiding. Ze doen wel aan afval. Afvalinzameling is ook een van de publieke diensten die onderuit  zijn gegaan, net als de postbestelling en het schone drinkwater en de elektra. Vooral in de stad kan dat tot vuilnishopen leiden met alle ellende van dien, hier  in Basrah veel vervuilde waterlopen . En die plasticsoep in de oceaan wordt hier ook flink gevoed. Plastic zie je zelfs bij ons, door de stormen waaien de zakken in het scheermesjesdraad, en blijven daar nog lang flapperen. En drinken uit flesjes, in Nederland een hype en trendy, is hier een noodzaak meestal om niet ziek te worden. Er is hier net een survey geweest naar de kwaliteit van de watervoorziening, waar ik mee aan heb geholpen op zeer bescheiden schaal door de wijze van rapporteren onder de loep te nemen. Uit dat onderzoekt blijkt heel duidelijk dat men ziek wordt van het kraanwater en dus kraanwater niet drinkt. Komt men toevallig in een westers land, dan durft men daar bijna niet het kraanwater te drinken. Die flesjes komen hier en overal dus in massa’s aan en die gaan lekker op de grote hoop ergens. De massa’s papier die we hier produceren idem met een sterretje natuurlijk. Hier zien we er niets van en waar het blijft zien we ook niet. Wel weten we inmiddels dat het grondwater en de rivieren flink vervuild zijn, na al die oorlogen. De ziektes bij kinderen vooral nemen ook zorgelijke proporties aan. Ik zoek de cijfers, als ik ze te pakken kan krijgen (for your eyes only info dus kom er maar eens aan) laat ik het u weten. Maar dat hier ook nog een flinke uitdaging ligt, dat moge duidelijk zijn. Wie komt er opruimen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s