Konvooi

File De laatste tijd wisselen onze PSD-ers nogal snel. Dat heeft tot gevolg dat hier een groep zit die ook voor elkaar vaak nieuw is. Zet ze aan tafel bij elkaar op een rustige avond en de verhalen komen los. Waar ze vandaan komen, waar ze geweest zijn, wat ze hebben mee gemaakt. De meesten komen uit het leger en hebben vaak al een tijdje in een ander uniform hier rondgelopen. De verhalen zijn niet altijd eenvoudig te volgen. Ze spreken allemaal Engels maar komen van alle hoeken van het Britse Rijk. The Queens English hoor ik nu door één PSD-er spreken, en die is volgens mij niet in het Koninkrijk geboren. Maar eergisteren hadden ze een verhaal waar ik even erg goed heb opgelet. Ze vertelden elkaar over hun ervaringen met konvooien, in en na de oorlog. Volgens hun eigen berekeningen liepen ze als soldaten de meeste risico’s tijdens de konvooien en er waren tijden dat ze weken achter elkaar onderweg waren, van de ene plek naar de andere. Strategieën kwamen over tafel. In het midden van de weg rijden, de veiligste afstand tussen twee wagens. En dan de gevallen waar het misliep. Met namen en navragen of iedereen wist wie er bedoeld werd. Je weet wel, George diex85 Die is toen en toen daar en daar door een IED. Of: de auto voor mij had het te pakken, ik heb geluk gehad. Vaak jonge kerels, bijna allemaal met gezinnen. Ze rijden vaak, ze rijden veel. En ze worden naar hun begrippen goed betaald, maar het zal niet ons salaris zijn. Dus als ik ergens niet heen kan (ik ga nu nergens heen trouwens) omdat de PSD-ers het geen goed idee vinden: mij hoort u niet. Per 1 expat rijden er minimaal 6 en soms 10 of 11 PSD-ers mee. Hun kansen om het op te lopen zijn alleen daardoor al veel hoger. Je moet het wel echt nodig vinden ergens heen te gaan om al die levens in de waagschaal te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s