Van het dak af gezien

Nu het WK voetbal zijn einde en hoogtepunt nadert, zal er overal op de wereld wel meer gevoetbald worden. Op straten en pleinen, op veldjes en binnenplaatsen. Onze chefkok uit Bangladesh werd gebeld door zijn zoontje in tranen: Italie was verslagen, en hij dus ook en Pappa moest troosten. Van het dak af kijk ik op een klein pleintje op de hoek van een straat, waar kinderen elkaar ontmoeten aan het einde van de dag als het koeler wordt. Daar wordt nu steeds fanatieker gevoetbald en het publiek groeit ook daar. Ook in een andere straat zie ik kinderen spelen met een bal. Nou ja, ik zie jongetjes spelen met een bal. De meisjes die ik af en toe zie, zijn onderweg met hun moeders. Op straat spelen als de jongetjes zie ik ze niet doen. Gevraagd aan de collega’s of meisjes in Irak ook voetballen? Ja zeker doen ze dat. Waar dan? Bij voetbalclubs. En op straat? Ze kijken me wat meewarig en lacherig aan, natuurlijk voetballen meisjes niet op straat, wie doet nou zo iets. Mag dat in Nederland wel dan? Ja, wij laten de meisjes los in ons land. En je ziet ze denken: onverantwoord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s