Natiqa

DSC04181

vanmorgen een ontmoeting met de voorzitter voor de Provinciale Commisie  vrouwen en kinderen, tevens lid van de commissie onderwijs en cultuur. Haar naam is Natiqa. In het Aabisch betekent dat spreker voor iets of iemand als ik het goed heb begrepen. In haar geval zeer passend. Als voorzitter probeert zij voor de vrouwen en kinderen in haar Provincie iets te betekenen. Dat is niet eenvoudig. Gekleed in een dracht die hier in de Biblebelt van Basrah passend is, dus met dubbele hoofddoek en zwarte omslag, vertelt zij mij dat hoewel er in de Koran veel rechten voor vrouwen zijn beschreven, die in de praktijk niet altijd tot volle wasdom komen. Zelf is zij wiskundige en gaf ze les voordat ze deze fulltime functie kreeg. Ze wil iets goeds nalaten voor de vrouwen en kinderen hier en ook op het beleidsgebied wil ze verder dan ze nu is gekomen. Ze werkt al samen met een andere hulporganisatie, aan cursussen om vrouwen te alfabetiseren, een vak te leren zodat ze in hun onderhoud kunnen voorzien. Ze komt dezelfde problemen tegen die we in Den Helder en elders in Nederland kennen. Geld voor dit beleid staat meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje, terwijl iedereen weet dat voor de lange termijn het goed is te investeren in mensen en bij voorkeur in kinderen. We beloven elkaar te ondersteunen. Zij gaat aan de slag met een probleem- en wensenlijstje en zal mij laten zien wat er al gebeurt. Ik ga zoeken naar cursusmateriaal om vrouwen te alfabetiseren en om vrouwelijke politici te ondersteunen. Het ziet er veelbelovend uit. We lijken als je onze kleding ziet helemaal niet op elkaar, maar na zo’n gesprek weet je weer dat het daar dus niet in zit. We willen allebei hetzelfde en gaan onze schouders er onder zetten. Een mooie dag in Basrah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s