Paleizen

Images Zoals u  weet had de plaatselijke dictator die hier een tijdje de baas is geweest geen gebrek aan riante onderkomens. Overal paleizen en villa's. In Bagdad werd het belangrijkste regeringspaleis The Castle genoemd. Staat nu midden in de Green Zone, zoals u weet uit de film met die naam. Maar ook verder op in stad en land zijn voormalige onderkomen van dit heerschap en zijn familie te vinden. Vaak stonden ze leeg, maar nu zijn ze allemaal wel zo ’n beetje in gebruik genomen denk ik, als ze niet zijn afgebroken. Vaak door de nieuwkomers. Soms zijn er nog  restanten op het terrein. Op één compound heb je the zookeepers house. Dat was dus de woning van de oppasser van de dieren, die de oude bewoner, een van de zonen  van, verzamelde. In een andere compound staat een voormalige sjieke nachtclub. In het noorden, waar mijn nieuwe werkgever pas zit, heeft men ook een voormalig paleis van de heer S in gebruik genomen. En mijn kantoor? Ja, je moet er niet te lang over nadenken, maar dit huis was een voormalige villa van de neef van S. Tamelijk bekend geworden met de voornaam Ali. Dat het een villa was kun je nog merken aan het feit dat ieder kantoor hier zijn eigen badkamer heeft in plaats van een gewoon toilet. Met ligbad!

Volgens de overlevering werden de balkons ’s avonds voornamelijk gebruikt om mensen vanaf te gooien. Nu zijn het rook-balkonnetjes, net als bij ons in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s