Bagdad

Kerada, amman hq eind mei 2010 007

Zeer vroeg het bed uit om naar het vliegveld terug te gaan. Helaas kom ik er erachter dat mijn telefoontje zich zelfstandig heeft gemaakt. Doe je moeite om je nummer te houden, raak je je Nokia kwijt. Hopelijk kan ik snel blokkeren, maar belt u mij voorlopig niet meer op mijn oude nummer.

Op het vliegveld de normale controles, weer heel rustig allemaal, geen grote groepen dringende mensen die geen geduld hebben, geen verheven stemmen, alles loopt soepel. Anderhalf uur vliegen later landen we op BIAD  waar snel een visum krijgen en al bij de bagageband een minder treffen. De veiligheidjongens vanaf nu OPS te noemen staan al op ons te wachten. En ja, daar komt hij: helm op, scherfvest aan en in konvooi naar RTI Bagdad. Een rit van een half uur, waarbij we ook nog gexefnformeerd worden over hoe te gedragen bij incidenten. Als er ook maar iets gebeurt: ze komen ons redden. Voor ik het weet passeren we, voor mij onzichtbaar die wereldbekende zwaarden over de weg.

Na een rustige rit eindigen we in de compound. Had ik al verteld hoe warm 35 graden is? Warm. En in de compound (desolation row)krijgen we eerst een sleutel van onze kamer en daar zit een groepje mensen bij elkaar tussen de twee rijen kamers. Elke zaterdag vaste prik, even wat zon opdoen op de enige vrije dag van de week voor het echt heet wordt. In korte tijd krijgen  we veel informatie en schudden we flink wat handen. Dus namen onthouden en afkortingen begrijpen van de volgende veiligheidsinstructies die we krijgen. Vooral die afkortingen worden interessant. Mij benieuwen hoe lang het duurt voordat ik net zo spreek als de mannen (en een jonge vrouw) die hier soms al jaren zitten. Nauwelijks te volgen voor buitenstaanders. Heel wat veteranen hier van de beide golfoorlogen.

Van wat ik gezien heb zijn er twee lucratieve industrieën in deze stad: beton voor de blastwalls overal en veiligheidsexpert. We worden nog even rondgereden in eens tuk van de greenzone. Nu zie ik die zwaarden wel omdat ik voorin zit. Straks krijgen we een laptop en een mobieltje (komt dat even goed uit) en dan morgen de eerste werkdag. Nu even bijkomen van de reizen en wennen aan de atmosfeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s