Wanneer is iets van waarde?

“Het is alweer negen uur,” zegt de oudere dame naast mij. En ik antwoord: “Oh, gelukkig, het schiet al op”. Alsof ik niet kan wachten tot deze dag weer voorbij is. Een beetje de geest die heerst op zorgafdelingen, en wie weet in hoeveel meer instellingen en situaties waarin we verkeren die niet voldoen aan het standaard ideaal: gezond, genoeg geld, veilig, niets te wensen.

Maar al terwijl ik het zeg denk ik: wat een onzin, alsof deze dag niet mee zou tellen, overgeslagen moet worden, van minder waarde is. Alleen om het feit dat ik nu even niet kan doen wat ik normaal gesproken doe. In mijn geval zou ik nu bezig hebben moeten zijn met de opbouw van een evenementje.

En als dat niet aan de hand was, stond ik wel zeer verantwoorde jam of curd te maken van biologisch fruit. Of ruimde ik mijn huis op, ging naar een museum. Er is nog zoveel dat ik deze maand wilde zien.

In plaats van al die nuttige, aangename, educatieve activiteiten, in plaats van die geweldige reis naar Kenia die ik eind deze maand onverwacht zou maken, in plaats van die bezoekjes aan familie en vrienden aan het begin van weer een jaar zit ik nu hier.

Weer, in een rolstoel, met wat breukjes die het functioneren ernstig belemmeren, tijdelijk.

Zit ik tussen een kleine groep mensen in hetzelfde of een erger schuitje, is er een weekmenu, moet ik het doen met de blik uit het raam, tien stappen heen en tien stappen terug tussen de leggers van de brug, driemaal daags, op geleide van pijn. Zijn er de steeds herhaalde verhalen van mensen die al een tijdje meelopen en meer verleden hebben dan toekomst. 

Zou deze dag niet mee tellen, sneller voorbij moeten zijn dan zo’n met activiteiten gevulde superdag?

Zou dat onverwachte gesprek met die zeer oude dame die mijn moeder nog kende en herinneringen ophaalde aan haar, van minder waarde zijn, omdat ik in een rolstoel en zij achter een rollator stond op de gang van een zorgafdeling?

Zou het levensverhaal van die heel zelfstandige vrouw, die altijd voor zichzelf en haar familie zorgde, en die nu merkt dat zij verdwaalt in het heden, zich realiseert dat er geen familie is om haar te steunen, er niet toe doen?

Zou de simpele lol die we hebben als we weer eens allerlei manoeuvres uit moeten halen om allemaal met onze diverse hulpmiddelen aan tafel te kunnen, minder waardevol zijn dan de gescripte humor van de gemiddelde TV-show?

Zou het gesprek met die dame die het geestelijk en lichamelijk zo zwaar heeft, dat zij niet wil zeggen wat haar echt dwars zit, niet net zo nuttig zijn als de interessante verhandelingen in allerlei talkshows over mindfullnes, of omzien naar elkaar?

Wanneer is iets van waarde?

Ik tel mijn zegeningen, en aan het eind van deze dag maak ik de balans op:

Er is voor mij gezorgd, er is om mij gegeven. Verwachte en onverwachte bezoekers kwamen langs en gaven mij hun tijd en hun verhaal. Net als vrijwel alle dagen die ik hier noodgedwongen doorbreng. Deze dag hoefde niet sneller dan hij ging, en eigenlijk ging hij nog te snel. Ook deze dag heeft zeker waarde.

2 gedachten over “Wanneer is iets van waarde?

  1. Hé Lind Rose

    Momenten van reflectie als het even niet meer gaat zoals gepland had. Vandaag even zo n dag ingepland.
    Niet omdat ik iets mankeer, gewoon even alles uit de agenda.Het is duvels koud buiten, vandaag wil ik een schilderij ver afkrijgen.
    Maar hoe kom je zo in het ziekenhuis terecht. Ik begrijp breuken, maar dit keer ook weer volstrekte rust.
    Nou ja 1 mazzel alle digitale klussen kun je weer op je gemak bijwerken.
    Wat leuk dat je daar een bekende van je moeder tegenkomt. .
    De nieuwe Kunsthal 45, hoelang mag die daar blijven.
    Wat een verschil met Emmen, bedenk ik mij nu.
    Ik volg cursussen bij de AKE hier en zit sinds kort in het bestuur. Een club die volledig draait op eigen kracht, 1500 euro subsidie krijg van de gemeente 20 dagdelen allerlei cursussen aan bied op creatief gebied.
    Het CBK dat een volledig nieuw onderkomen krijgt in de stad en een gemeente instelling is. Hoe anders kan het zijn in een stad.
    Gelukkig er is cultuur, net nog de Van Gogh tentoonstelling gezien in Assen. Bijzonder hoe dat museum iedere keer weer wordt verbouwd voor een bijzondere presentatie.
    Ja diepgevroren je ook gemist, ook alweer voor bij.
    Maar het van Gogh huis in Nieuw Amsterdam is net verbouwd en aangepast aan deze tijd. Van Gogh staat nu ook definitief op de Drenthe kaart, met allerlei w activiteiten.
    Nou misschien ben ik nog wel een keer eerder in Den Helder, dan laat ik van mij horen
    Jij in ieder geval beterschap en rust.

    Like

  2. gestruikeld, knieschijf en elleboog gebroken, op zich niet ingewikkeld maar de combi maakt dat krukken geen optie zijn en ik kon in het begin zelfs mijn neus niet aanraken. Dat gaat al ras beter, verwachting is 16/1 weer naar huis. Duivels druk bij Kunsthal 45 waar men nu iets groots aan het opbouween mis, en ik dus niet de schrobmachine kan bedienen zoals het plan was. Maar het komt allemaal weer goed. We hopen hier een jaar te kunnen zitten, de kelder is vertraagd vanwege de netvolte, di pand is in onderhandeling. Als we hier weg moeten is het lastig, geen geschikte panden bij de juiste organisatie voorhanden. Alles al reg kom.
    Ook deze raad heeft geen enkele cnet extra over voor cultuur, dus we mogen al blij zijn asl we het vele goede dat we hebben kunnen behouden, en wij redden ons wel.

    Like

Plaats een reactie