This is the place, dag 2, 5 Mei 2022

De zon was mijn wekker, alle vogels waren al wakker. In het restaurant een typisch Midden-Oosten ontbijt met veel houmous en salades, en eieren op toast. Nog niet veel bezoekers, maar dat verandert in de loop van de dag. Ik besluit me door het dorp te slepen om te zien waar alles staat waar ik foto’s van zag of waarover ik las. En tijdens die wandeling kom je dan mensen tegen waar je ook over las. 

De eerste contacten. Als ik ’s middags in het lokale cafeetje belandt voor een kopje thee en een broodje is het hek van de dam. De eigenaar blijkt een langjarige invloedrijke bewoners, hij stelt me aan iemand voor, die ontmoet vrienden die hier al veertig jaar komen, en voor de middag voorbij is, zit ik in geanimeerd gesprek met de vierde nieuwe vriend(in) die dag.

Je kunt haast niet fout gaan. Het zijn mensen met een brede blik, die de halve wereld soms overvlogen vanuit de wens anderen te ondersteunen, een vredesproces levend te houden.

Ik ontmoet een jong gezin, inwoners van het dorp met twee jonge dochtertjes, waarvan de oudste trots meldt dat zij al Duits spreekt (als haar moeder). De jongste beschouwt mij met vriendelijke nieuwsgierigheid en al mijn Nederlands commentaar kan rekenen op haar instemming. Het zijn deze kinderen die de fakkel verder moeten dragen.

Aan het einde van de middag komt de rest van de Nederlandse delegatie binnen en zijn ook de andere afgevaardigden gearriveerd. Sommigen zijn dan al 24 uur onderweg.

Zo rustig als het ontbijt was, zo geanimeerd is de avondmaaltijd, met vier nationaliteiten aan onze tafel van tien. De receptie voor alle bezoekers is het vrolijke besluit van een geslaagde dag.

2 gedachten over “This is the place, dag 2, 5 Mei 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s