Neve Shalom/Wahat al Salaam, dag 1, 4 mei 2022

Ik zit op een bankje in een kamer met oranje gordijnen. De deur naar het kleine terras staat open. Het gekoer van de palmduifjes brengt me terug naar Irak. Verder tjilpt, piept en koert er nog van alles. Er blaten ergens wat ik vermoed dat geiten zijn. In de tuin ruist een palmboom onder de lichtbedekte hemel. De temperatuur is aangenaam, de zon zakt langzaam naar het westen.

Wat vanmorgen in alle vroegte begon in Julianadorp eindigt in een bijzonder dorpje op een heuvel in Israel, tussen Tel Aviv en Jerusalem. De reis, met alleen handbagage maar ook met krukken en een rugzak. Ze zijn lastig die krukken, want je hebt steeds je handen vol. Maar op alle drie de vliegvelden waar ik vandaag was waren mensen die hielpen, kreeg ik voorrang, mocht ik met de lift, of een kortere route.

Na een TesttoGo op Ben Goerion Airport stond er iemand van het dorp op mij te wachten.Terwijl zij onder het rijden een zoommeeting hield, deed ik mijn eerste indrukken op.

Veel vlaggen vandaag, aan de vooravond van de onafhankelijkheid van de staat Israël. Vele auto’s en buggies versierd. In de steden zijn vieringen en herdenkingen. In dit dorp is voor tenminste de helft van de inwoners die onafhankelijkheid een drama gebleken, voor hen is er niets te vieren.

Als ik na mijn maaltijd, geschikt voor een klein gezin, het bericht krijg dat de test negatief is, loop ik nog een keer de heuvel op naar de lobby, langs de inmiddels donkere kronkelweggetjes. De bloesems geuren, er staan hier ongekende bomen. de deelnemers aan de conferentie waarvoor ik hier ben druppelen binnen. Sommigen vandaag, anderen komen morgen.

Ik zie uit naar een boeiende week.

6 gedachten over “Neve Shalom/Wahat al Salaam, dag 1, 4 mei 2022

 1. Ik ben nu niet mobiel genoeg om dat dit keer te doen. Ik volgde ze of FB maar lees daar nu niets meer van ze. Zeker ook een heel goed initiatief! (Volg je mij op twitter, en zo ja, onder welke naam?

  Like

  • Tent of Nations wordt zwaar bejaagd. Cordon gelegd zodat Internationals het niet meer kunnen bezoeken. Zo gaat dat in de enige democratie in het MO. En ja ik volg je al jaren op Twitter. Ben zeer betrokken bij Klimaat, anti-fascisme (dank voor je wekelijkse tweets over “niet normaliseren van Baudet’,) mensenrechten en Internationaal recht, en dus ook Palestina. En mooie foto’s. Ik hou mn identiteit graag wat ‘op de vlakte’ omdat ik anders Israël niet meer in mag. Zie DM op Twitter. Ben actief voor allerlei mensenrechten organisaties actief (TRF, NPK, ISM) via vrijwilligers werk in de vluchtelingen kampen op West Bank. Heb regelmatig Tweede Kamer BuZa commissie gesproken hierover. Vreselijke ervaring. Wat kan politiek toch vreselijk zijn: meel in de mond en wegkijken. Zinloos.
   Sterkte daar. En schrijft ‘t voort!

   Like

 2. He Reizigester.

  Ik zie je eerste blog weer verschijnen en ik denk, hoe was het ook alweer. Heb je alle dagen je corona dag boek bijgehouden.?
  Ik hou nu al 8 jaar een paar regels dagboek bij en het soms fijn om te zien hoe ik er een jaar geleden nog in zat en dat het nu weer zo anders is.
  Schrijven is zo ie zo leuk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s