NBU 81, Forest Park

IMG_1023

Wat doen ze in St. Louis op Zondag? Mijn gastheer gaat aan het werk. Ik doe een dagje park. Nu zult u denken: park? Eendjes voeren? Forest Park is weliswaar de tuin van St Louis, maar het is niet helemaal het stadsparkje zoals we dat vaak zien.

Om te beginnen is het groter dan het Central Park. Een paar jaar geleden is het nog eens gerenoveerd, nadat het in 1904 al de Worldfair en de OS had gehuisvest. Er stonden voor die fair al musea. Nu zijn dat er een stuk of drie plus een theater, een botanische tuin, een dierentuin, een observatorium, een heel grote bootvijver, tennis- golf- en cricketvelden en dan nog wat paviljoens. Een busdienst met een aantal routes onderhoudt de verbindingen, of je huurt een fiets, of een bootje. Op zondag is de bus gratis, de musea en de dierentuin zijn dat altijd.

Ik ben vroeg, maar de zon brandt al in mijn nek. Gelukkig is het in het historisch museum koel. Het geeft een mooi beeld van de geschiedenis van de stad, die hier zeer verbonden is met de geschiedenis van het land. Zo ligt de basis van de burgeroorlog in een rechtszaak over slavernij die hier begon, de Dred Scott decision.  Er is een expo over Lindbergh en zijn vrouw, een kopie van de Spirit of St. Louis hangt hoog in het gebouw. Er is immigrantenkunst, een kinderafdeling, mode die het verleden citeert. Het is allesbehalve oud en stoffig.

Via het grote basin steek ik over naar het kunstmuseum, als ik links van mij een harde klap tegen een boom hoor en iets zie vallen. Een golfbal. Ik breng hem terug naar de wat ongelukkige eigenaar en geef hem advies zijn swing aan te passen.

Ik ben een week te vroeg in het kunstmuseum om de grote Gaugain-expositie mee te maken, maar de collectie is van hoge kwaliteit. Een grote hoeveelheid Max Beckmanm, men zegt de grootste ter wereld, wat te maken heeft met het feit dat de schilder hier zijn laatste de jaren doorbracht en verzamelaars hier bleven kopen na zijn dood. Daarmee komen dan gelijk ook veel andere werken uit die periode en stroming in zo’n collectie terecht.

Als het tegen sluitingstijd loopt ga ik naar het boothuis, waar de mensen op het terras zitten terwijl de band een behoorlijke blues speelt en de schildpadden lui in het water hangen. Een prima plek om de zondag af te sluiten. Thuis wat zaken regelen nu ik nog snel internet heb, spullen verzamelen en nog een avond samen met mijn gastheer. Het restant van mijn reisdagen is bijna op de vingers van twee handen te tellen.

Hoe ver kom ik nog?

2 gedachten over “NBU 81, Forest Park

  1. Gelukkig je bent toerist, want Trump wil alle mensen van buitenlandse afkomst eruit hebben, dan blijft er weinig over ben ik bang. Tja zo dom is de man , die een wit Amerika voor zich zier. Is het nooit geweest. Daar hebben die oud Europeanen wel voor gezorgd. De Nederlander is al moeilijk te definiëren laat staan de Amerikaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s