NBU 65, Eisenhouwer

IMG_7984

Drie hoeraatjes voor Dwight D. Eisenhouwer. Als jong officier reed hij het land door in 1919. Als president zorgde hij ervoor dat er een natiewijd wegennetwerk kwam met nationale routes, de interstates onder andere. Vandaag reed ik van Reno naar Elko, over de I80, die naar hem vernoemd is. Parallel aan bergruggen, af en toe erover. Bedekte luchten, weidse vlakten tussen die ruggen. Een prima weg, met maar matig verkeer. Ik rijd feitelijk tegen de oude pioniersroute in, die van Missouri richting Oregon en Californië ging. De plaatsjes langs de weg weerspiegelen vaak de geschiedenis. Emigrant, Argente (veel mijnbouw hier), Pioneer, Coal Rock, Minnuccie, want dit was ooit natuurlijk van de oorspronkelijke stammen. Af en toe houd ik halt om te genieten van het uitzicht, maar vastleggen kun je het nauwelijks. Het is het grootse, het weidse, het rondom en dan die hemel daarboven die het indrukwekkend maken. Mudflats in het begin, de trein rijdt door dit gebied, met ertswagons en af en toe vee. Sagebrush, bloeiende gele en blauwe bloemen. Dikke paarse distels hier en daar. Af en toe breekt de zon door en spoelt een berghelling in een plas licht. Het waait flink en er zijn dus heel grote stofduivels. In Minnuccie gooi ik de tank vol, eindelijk weer in de buurt van de $ 3.00. Ik sta te tanken achter een vliegtuigje, voor het eerst van mijn leven. Zilver propellerdingetje, met de vleugels erachter opgeslagen. Hij tankt niet zelf, maar de wagen die hem trekt, maar toch. Een jongeman geeft me advies over waar te verblijven rond Elko. Daar is een van de centra die informatie geven over die grote trek naar het westen. Er is ook een folkmuseum en ze zijn gek op rodeo en meer van dat westerngedoe, dus daar ga ik de ochtend aan wijden.

Als ik ergens op een officiële rustplek halthoud en de bordjes daar lees, kom ik in gesprek met medereizigers. Een dame vertelt over hoe ze jaarlijks met haar mensen een stukje Trail of Tears loopt. Een andere tocht, waar je niet naar het beloofde land gaat, maar ervan verdreven wordt. Het ontroert haar duidelijk, het verdriet zit nog diep. Het andere stel heeft in Reno een auto opgehaald die van hun zoon gestolen was en werd teruggevonden omdat de dievegge zonder benzine kwam te zitten en met knipperende lichten langs de weg om hulp vroeg. Die hoeft voorlopig niet meer zelf te tanken. Het stel moet dus nu met twee auto’s meer dan 900 mijl terug naar Billings Montana. We wisselen verhalen uit, ik krijg weer tips en adviezen over waarheen te gaan en welke wegen mooi zijn. Ze willen ook naar Europa, Scandinavië heeft hun voorkeur, daar deel ik dan weer adviezen over uit. Ik deel dat ik nog bijna niemand ben tegen gekomen die niet aardig of hulpvaardig was, en daar zijn ze blij om.

U zult zeggen, gaat het niet vervelen, al dat landschap? Nee, dat blijft prachtig, dat verveelt nooit en het is voortdurend anders.

Laat in de middag bereik ik het bezoekerscentrum, wat uiteraard dicht is en rijd nog even door naar Elko zelf. Daar gebruik ik mijn app om zeker te weten dat ik op BLM-land sta. Ik vind een prima brede plek langs de bijweg hier, op gravel. Hij wordt gebruikt door vrachtauto’s die hier af en toe parkeren of spullen opslaan. Er staat een meetapparaat. Mensen die met hun bootje in een meer van buiten de staat komen, moeten zich laten inspecteren, dat gebeurt op alle grensroutes. Men wil geen exoten verspreiden. De slogan daarvoor is overal: ‘don’t move a mussel!’ Ik weet dat omdat de inspecteur van dienst met zijn pick-up de apparatuur kwam halen. Volgens hem mag ik hier ook staan. Dus dat wordt dan hopelijk een rustig nachtje met weinig verkeer. De sneeuwtoppen van Spring Creek gloeien weer roze op als de zon aan de andere kant achter de heuvels verdwijnt.

Morgen Elko verkennen. Misschien staan hier wel mijn cowboylaarzen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s