NBU 61, Yosemite

IMG_7778Ik zit bij een stuwmeer met een verse zak pop-corn. Walstroom, dan kan de magnetron wel eens aan het werk. Een meer? Yosemite? zult u zeggen, er is toch geen meer daar? Nee inderdaad, dat is er niet. Nou, het is er wel, maar je kunt er lastig komen, met een RV.

Het is een prachtig park, met steile, gladde rotsen, beroemd als behang op je Mac of als uitdaging in de film Free Solo. Indrukwekkend, dat is het. Dus iedereen wil dat zien, zeker in deze mooie maanden. Maar zo heel groot is dat park niet, want het meeste gebied staat rechtop. De vallei, die heel vlak is, met mooie rechte bomen en een blauwgrijs tapijtje van mini-lupine is in een uurtje rondgereden en hard ga je dan niet. Nergens trouwens hier, het is het betere bochtenwerk. Plaats in het park om te verblijven, als je dat niet lang tevoren gereserveerd hebt, kun je in de middag helemaal wel vergeten, zeker voor een Monster. Die mag op sommige plekken helemaal niet komen. Dus ik rijd een rondje in de file, werp een blik omhoog waar het heel druk is, zie uit een ooghoek El Capetan voorbijkomen, denk ik (die grijs is, niet roodbruin); maar me even rustig vergapen of een foto maken is er niet bij. Nu kun je het park weer uit, ergens anders onderdak zoeken, een uurtje terug en dan de volgende dag de bus pakken en dan weer een ritje maken. Maar dat voegt me niet. Ik besluit dat dit niet voor mij het moment is om Yosemite te bezoeken en ik rijd via een wat noordelijker weg het dal weer steil omhoog en het park uit. Overal is nog goed de schade van de Rim Fire van 2013 te zien, een brand die nogal huisgehouden heeft. Denk niet dat ik niet geweldig veel prachtig uitzicht gezien heb, want dat is er overvloedig, zelfs als je bij deze bochten en dit stijgings- en dalingspercentage op moet letten. De rit hier heen zal ik u besparen, met zijn strogele heuvels en chocoladebruine landbouwgrond vol fruit en groente, maar die mocht er ook zijn. Vooral toen het heuvelen begon en de velden verdwenen. Die weidse verten, die luchten, die kleuren. Maar goed, ik draaf door…

Tegen vijf uur kom ik aan bij dit gebied rond het stuwmeer, waar veel mensen met bootjes komen, waar ook woonboten liggen langs de rand. Het water is rood en lijkt me niet al te koud, dat ga ik morgen even controleren.

De gang naar de garage, waar ik al om acht uur met mijn neus tegen het glas stond, was deels vergeefs. Ze zitten zo vol dat deze klus nu niet geklaard kan worden. Wel zetten ze een en ander vast, dus erger wordt het ook niet. En gratis, voor de verandering! Advies van de monteur: zoek een plek op je route waar we zitten en bel van tevoren voor een afspraak. Maar ja, dan moet je een route hebben, en die heb ik maar matig. Daar ga ik vanavond dan maar eens aan werken. Wil ik naar Yellowstone? Weet ik wanneer ik daar aan zal komen? Wil ik dat dan reserveren? Ik ga maar eens wat huiswerk maken vanavond hier, in het ondergaande zonnetje, tussen de bomen, de eekhoorns en de vogels. Eens zien of de noordboog die in mijn hoofd zit genoeg te bieden heeft. Oh, en dat met die kaart is ook niet goed gekomen, die blijft geblokkeerd.

De adviseur van twitterdienst hoopt dat ik mijn andere kaart bij me heb. Tja…