NBU 57, Groen

 

IMG_7334Wat een gezellige avond, met nieuwe vrienden. Filet van de BBQ, twee soorten salade, zuurdesembrood en gepofte aardappel. Het gezelschap van een bewoner van Lompoc, nu met pensioen en acht dagen geleden een nieuwe heup gekregen. Nu zit hij daar in zijn campingstoel en hij deelt zijn Italiaanse familiegeschiedenis. Als het donker wordt gaat het vuur aan, met wat vochtig hout dat behoorlijk rookt. Het verhoogt het buitengevoel. Boven ons speelt iemand op zijn gitaar. De zon gaat schitterend onder. Bij het afscheid wisselen we emailgegevens uit; Mijn buren willen graag naar Nederland komen, dan zijn ze uiteraard welkom.

Op mijn gemak tuig ik deze ochtend alles af en op voor vertrek, dump het vuil en bunker water. Dan terug de slingerweg naar Lompoc. Een stadje dat ik nu een beetje ken. Eerst boodschappen inslaan bij de buurtsuper. Veel drinkwater, yoghurt, verse groente en er is heerlijk zomerfruit. Dan bij Starbucks alles opladen en binnenhalen, een stukje bananencake bij de thee. Geen haast, ik tuf naar Pismo Beach om te zien of er schelpen zijn. Door de heuvels langs de HW1 veel akkers met groente, fruit en op de heuvels druiven. Ik rijd door plaatsjes als Guadeloupe, waar de vele werkers wonen, Spaanstalig aan het restaurantaanbod te zien. De hoofdstraat zoals vroeger, lage winkels met terracottakleurige puien, waar ook King Falafel huist. Ook de grotere huizen kunnen hier wel een likje verf gebruiken. In de streek trekkers op de weg en mensen in de velden die wieden, besproeien en oogsten.

Pismo Beach kent vele takken, ik neem de eerste. Interessant, want dat is het strand voor de auto’s, 4×4 wordt aanbevolen, ik heb een 6×0 dus Monster blijft achter in Ocean Avenue, een straatje met houten huisjes voor de toeristen en de geur van verse patat. Ik mag voor niets het strand op, de auto’s rijden braaf langs de vloedlijn, hier er op, de volgende opgang er weer af, omgekeerd mag ook. Sommigen staan met de neus naar het strand, of juist met de laadklep, daarop mensen en honden. Een enkele visser in de branding, hier en daar wat dappere kinderen die zich van de kou niets aantrekken, het is weer een grijze dag, hier komt ook ’s middags de zon niet door. Geen pelikanen of surfers en maar matig schelpen. Als ik de eerste zanddollar vind, ben ik toch blij. Het ligt hier vol met krabben en hun leeggegeten schilden en een vreemd soort kreeftje denk ik. Als ik bij het strand afgaan aan de Ranger van dienst vraag wat het zijn, wil hij me wijs maken dat het lang geleden uitgestorven schildpadden zijn. Op mijn antwoord dat dit beest gisteren nog leefde, is zijn uitvlucht:  ‘There is something new here everyday’. De Rangers zijn in tegenstelling tot wat ik verwachtte duidelijk niet allemaal type “onze boswachter weet alles van de natuur”. Langs de kust plaatsen en plaatsjes met veel toeristen, vaak vol RV-parken, de huizen van hout in bestorven pastelkleuren en een winkelaanbod dat past bij toeristen die niet steeds aan het strand kunnen of willen zitten. Het kleinste plaatsje dat ik tegenkom is Harmony, populatie 18 mensen. Langs de weg aan de ene kant een boerderij, aan de andere kant drie huizen en een groter gebouw, mogelijk een benzinestation.

Ergens stop ik om te kijken wat er nu binnen bereik komt: dat is Hearst Castle, althans voor de volgende ochtend. Ik kies San Simeon State Park als slaapplek, boven de St Lucia heuvels. Ik neem het primitieve gedeelte, dat scheelt alweer de helft en ik heb alles bij me. Rustiger ook. Aangekomen en Monster weer keurig achteruit geparkeerd, neem ik eerst een heuveltje om te kijken wat er om me heen ligt en zie ik de prachtige baai tussen de heuvels liggen, stil en grijs met een streepje licht aan de horizon onder de wolken. Snel, op mijn leeg rakende laptopje dit blogje tikken.

Na het kasteel Big Sur, dan wordt het spectaculair zegt men.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s