NBU 38, Cowboys

IMG_4567

Na een prima nacht in een zeer luxe slaapkamer met eigen badkamer, een gezellig ontbijt met verse aardbeien, omelet en thee. We besluiten het Indian Cultural Museum te bezoeken deze ochtend. Daar uitleg over hoe de vlag van New Mexico, geel met een zonnesymbool, gejat is van een indianenstam, zonder bedankje. Dat symbool zie je uiteraard overal, zelfs als lamp, t-shirt en op koffiebekers komt het voorbij. De indianenstammen hier, allemaal pueblo indianen, maken veel mooie dingen, onder andere prachtige potten, met geometrische figuren in zwart, wit en rood. Ik besluit tot een klein zaadpotje, gemaakt door een eigentijdse Acoma pottenbakker. Klein genoeg om de reis te overleven en nog betaalbaar. De grotere potten zijn om van te watertanden, maar zeer duur.

Na deze ochtend vertrek ik richting Santa Fe, over de scenic route, nummer 14. Bergrug op, bergrug af. De uitzichten zijn adembenemend weer, gespikkeld met bomen. Heel vaak kan ik niet stoppen om een foto te maken. Ik rijd door de oude mijnstadjes Madrid en El Cerillos. Daar veel toeristen die komen voor alles wat zo’n indiaans mijnstadje aantrekkelijk maakt voor hen, veel souvenirs en indiaans handwerk. Ook veel galeries met zilverwerk en turkoois. Ik besluit ze over te slaan en kom halverwege de middag aan in Santa Fe, rijd midden door het historische centrum met Monster en kan gelukkig ergens parkeren, tegen een forse vergoeding. De stad heeft vast laten leggen dat je alleen in de typische okerkleur en pueblostijl mag bouwen. Zelfs Frank Lloyd Wright ontwierp hier een villa. Hij staat momenteel te koop, voor een kleine 5 miljoen mag u hem de uwe noemen. Ik zou snel zijn.

Het stadje staat in het teken van de kunst, oud en nieuw, modern en traditioneel, Elke tweede zaak is een galerie of er wordt indiaans handwerk aangeboden, van hoge kwaliteit. Het plein is gemoedelijk. Ik bezoek de kathedraal, de eerste west van de Mississippi ooit. Dan de Loretta kapel, klein en ooit van de nonnen, die een timmerman een prachtige trap lieten bouwen naar het koor. Althans, ze betaalden voor een gewone trap, de timmerman maakte er een prachtige draaitrap van. Dat maakte de kapel beroemd en de zusters rijk. Ze verkochten de kapel, zijn allemaal met pensioen en leven van de opbrengst en van de verkoop en de kaartjes. Het is een intiem, monochroom kerkje, die trap is inderdaad geweldig. Dan nog even snel naar het Geogia O’Keefe museum, want ik heb inmiddels besloten om hier niet nog een dag rond te hangen en allerlei dure musea te bezoeken. Het Georgia O’Keefe is gratis, omdat er verbouwd wordt. Slecht één kleine zaal is open, maar er draait een film waarin zij, inmiddels al ver in de tachtig, geïnterviewd wordt. Een zeer bijzondere vrouw, die 98 werd en haar eigen weg ging.

Dan zoek ik een plek op weg naar Page waar ik kan overnachten. Er is ergens een State Park in de buurt van Pueblo Jemez, daar rijd ik heen. Dat betekent bijna een uur terug over de snelweg, want dat natuurpark en de bergen daar laten niet veel keus. Als ik er bijna ben en er gewaarschuwd wordt dat het laatste benzinestation in aantocht is voorlopig, stop ik, voor een prachtige rotsformatie. Als ik vol tank vraag ik waar ik zou kunnen overnachten. Dat mag op hun eigen terrein naast de oude picknicktafel. Een gemoedelijk stationnetje, men komt en men gaat en blijft nog even hangen voor een praatje. Er stopt een pick-up met veetrailer, waarin vijf koeien, vijf kalveren en een paard. Gereden door een echte cowboy! Ik mag even bij de koeien kijken, die dat niet fijn vinden; we ruilen uit dat we allebei als kind cowboy wilden worden. Maar hem is het wel gelukt. De koeien gaan naar de zomerwei, in oktober komen ze weer omlaag.

De avondzon kleurt de rode rotsen nog roder, ik geniet met volle teugen, zoals ik ook de rit hiernaartoe genoot van het weidse en afwisselende landschap.

Het was weer een mooie dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s