NBU 12, New Orleans

IMG_2547.jpg

New Orleans, waar de kettingen in de bomen hangen en de daklozen in tentjes onder de brug. Die kettingen worden tijdens het carnaval, Mardi Gras, door de carnavalsverenigingen het publiek ingegooid en zijn een gewild verzamelobject. Vaak slingeren ze over de balkons, in de bomen, en over de bovenleidingen van het trammetje. Daar hangen ze tot ze er uitvallen, of tot een dakloze met een verlengde bezem ze eruit wiebelt.

Het is nog rustig op straat, de warmte valt nog mee. Waar ik gisteren tijdens mijn korte bezoek vooral het drukke deel zag, lopen we nu voornamelijk aan de veel rustiger kant down river. Veel prachtige huizen en huisjes, in de Spaanse stijl die French Quarter zo beroemd maakte. Op de balkons hangen overal varens, vaak hangt er nog versiering. Allerlei mooie bestorven kleuren hout- of stucwerk, prachtige smeedijzeren pilaren en hekwerken. De ramen met jaloezieën afgesloten voor de zon. Af en toe het onvermijdelijke paardenkarretje, het juiste tempo voor zo’n wijk. Bourbonstreet is werkelijk een gekkenhuis met de ene bar na de andere. Maar halverwege de wijk valt al die drukte weg en loop je door rustiger woonwijken. De Esplanade, breed met schaduwgevende bomen, sluit dit deel van New Orleans af. Na de wijk van alle kanten te hebben bekeken, met het trammetje nog terug naar het hotel te zijn gereden om de voetjes nieuw schoeisel te geven, lopen we de wijk weer in. Bourbonstreet doet zijn naam eer aan. De straat wordt per blok afgesloten  voor verkeer. De levende beelden, de muzikanten, de bandjes, de jongens met drumstokken en plastic emmers en de vele, vele bedelaars met in het gunstigste geval een ketting te koop, en anders gewoon een kartonnen tekst over hoeveel pech ze hebben: allemaal nemen ze hun plaatsen in en proberen ze de aandacht te trekken. Vanuit de bars, clubs en cafés de versterkte muziek. Een brij aan geluid waar je, zeker als je niet verdoofd bent door drank, maar kort aan blootgesteld kunt worden. We besluiten tot een paar geleide toertjes in en rond de wijk. Die avond nog gaan we met een goed van de tongriem gesneden en goed onderlegde gids op geestentoer. Dat komt voornamelijk neer op het vertellen van geschiedenissen met een slecht einde, die er in een zo gemengde stad natuurlijk bij bosjes te vinden zijn. Dat er na zo’n drama geesten actief worden, is uiteraard geheel aan de bezoekers. Aan het einde van de avond zijn we ook aan het eind van ons Latijn en vallen we als blokjes in slaap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s