Wie verre reizen maakt… 30, Losse berichten

IMG_0484.jpg

Korea and the Art of Selfie

Ik maak zelden of nooit een selfie, foto’s kun je op mijn leeftijd niet van ver genoeg weg maken. Maar goed, hier en daar doen we het wel eens in Nederland. Maar in Korea is het een kunstvorm, een manier van zijn, lijkt het wel. Af en toe ga ik ergens zitten en kijk om me heen wat er gebeurt op dat gebied. Ik heb een half uurtje voor de belangrijkste Katholieke kerk in Jeonju gezeten, dezelfde waar ik vanmorgen een deel van de dienst bij woonde, met mooie samenzang en dames met kanten hoofddoekjes. Nu is het terrein werkelijk bezaaid met mensen die zichzelf of anderen bij herhaling fotograferen. Selfie bij het beeld der martelaren, je kind naast het bijbelboek met twee teksten, jij met gespreide armen voor het Christusbeeld, of jij, lief kijkend naast de piëta achter de kerk. Het is een bizarre vertoning. Om toch nog iets van de achtergrond er op te krijgen gaat men diep door de knieën. Ook is er natuurlijk de selfiestick voor wat afstand. Als dat nog niet genoeg is neem je de driepoot mee, uitschuifbaar. Mocht je hem vergeten zijn, ze liggen hier overal te koop in de souvenirwinkeltjes. Ik zie hoe een stel, in lieflijk blauw gekleed, de driepoot opstelt voor het kerkportaal, uitprobeert of de afstand goed is en dan achter elkaar een serie foto’s maakt: in innige omhelzing, elkaar lief aankijkend, met de rug naar de camera (dit in verband met de fraaie achterkant van de kostuums hier). Dat alles voor een kerk die gebouwd is op de plek waar decennia lang mensen voor hun geloof stierven. Dat weten die Koreanen ook, de kerk zat bijna vol vanmorgen. Een beetje pastoor in Nederland zou er jaloers op zijn. Maar het weerhoudt hen niet van deze fotomanie. Ook elders in de stad slaan ze hun slag. Voor een oude boom, een leuk huis, naast een beeld of bloemperk. Kinderen leren al vroeg ondeugend in de camera te kijken, van af hun derde weten ze dat een foto zonder V-teken ondenkbaar is. Af en toe help ik een handje, zodat iedereen tegelijk op de foto kan. Af en toe deel ik een kikker uit, grote pret voor een klein beestje. Ik gaf er vanmorgen een aan de snoepverkoper toen ik een foto van hem maakte, hij klepperde met zijn schaar van blijdschap. Een stel vriendinnen, Engels sprekend, kom ik de hele dag tegen. Overal maken ze fraaie foto’s van zichzelf, tegen een ook mooie achtergrond. Hoe zien al die fotoboeken er uit over twintig jaar, als je alleen maar foto’s hebt van jezelf met je twee vingers omhoog of guitig lachend? Hoeveel van waar je was is er dan nog terug te zien?

 

IMG_0386.jpg

Korea en Koffie

Koffie komt niet uit Korea, maar ik denk dat ze het uitgevonden zouden hebben als het er niet was geweest. Werkelijk overal zijn koffietentjes, soms zelfs hele koffiestraten, waar alle bekende en onbekende merken bij elkaar zitten. Starbucks natuurlijk, maar ook Tomntommies, Angle in Us, a Twosome Place, Coffeebean & Tealeaf (een van mijn favo hangouts in Cairo) zijn populair. Bakkerijen met echt lekker gebak zijn er ook, waar je voor een klein vermogen een kopje thee of koffie met een gebakje kunt nuttigen. Ik was al een tijdje niet in Starbucks geweest, maar in Korea zag ik wat er bedoeld wordt met hand dripped. Een jongeman zette filterkoffie met veel aandacht, zoals wij dat vroeger deden thuis, maar dan in kleine potjes, daarna dan weer overgieten met ijs er bij. Je zou denken zonde van de moeite, maar de drie jongedames die in stille bewondering het proces aanschouwen denken daar duidelijk anders over. In Seoel zag ik Dutch Coffee vaak geadverteerd, ik vermoed dat je dan sterke koffie met weinig melk krijgt. Hier in het zuiden hoor ik Americano veel besteld, met heel veel melk. Of je nu koffie of thee bestelt, de vraag is steevast: hot or cold? Ik ben een gekke buitenlander, ik wil het steeds hot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s