Verkeer

Hier op Cebu is het verkeer dat je ziet voornamelijk vrachtauto’s, busjes, brommers en tuk-tuks. Buiten de grote stad nauwelijks normale personenauto’s, en dan is het ten minste een SUV. Kinderen zitten vrolijk los op de tank van de brommer, of het zijspan van driewiel-taxi. Voor brommer en auto is een rijbewijs nodig, beiden vanaf 18 jaar. Maar daar houdt niet iedereen zich aan natuurlijk, dus af en toe schiet er iemand naar links die beter rechts had kunnen houden. Rechts in halen is naar het zich laat aanzien niet verboden, of iedereen is vrolijk in overtreding. De doorgaande weg langs de kust heeft maar smalle stroken naast de weg voor eventuele voetgangers, daar zit men ook nog vaak een bedrijfje te runnen. Dat er niet meer dode honden langs de weg liggen dan de ene die ik zag, hangt vast samen met de vriendelijke aard van de lokale bevolking, die zich niet zo gauw druk maken over vreemd rijgedrag. Naast de weg een rommeltje aan bebouwing, heel veel kleinere en grotere bedrijfjes. Af en toe een grote katholieke kerk, vaak een kleinere of een kapelletje en regelmatig een protestante denominatie. Als er wat te vieren is hangen er vlaggetjes over en langs de weg en er is hier vaak wat te vieren. Hele stukken straat waar het zelfde verkocht wordt: kaarsen bijvoorbeeld, of cement. Ergens is het veemarkt, het is er extra druk met voetgangers. Iemand voert een varken aan een touw mee, of een paar geiten. Veel kippen zien de wereld op zijn kop vanaf een brommerstuur. Op een grote bouwsite staan heel wat mannen rond te staan, wie er precies wat doet is niet helemaal duidelijk, aan de staat van het gebouw is ook lastig te zien of het gebouwd of afgebroken wordt. Vermoedelijk wordt het afgebouwd voor een nieuwe eigenaar en moet er wat veranderd worden aan de plannen. De scholen, de enige gebouwen die ruimte hebben tussen de voorgevel en de straat, zijn dicht: herfstvakantie tot november.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s