Be careful what you wish for

Be careful what you wish for

De walvishaaien, oplettend lezertje. Het is een dure dagtrip met alles er op en er aan. En ik had hem niet moeten doen. Walvishaaien zijn zo ongeveer de heilige graal van het duiken, iedereen wil ze tegenkomen. Een keer eerder was dat geluk me overkomen, tijdens een live-aboard in de Maldiven. Maar het circus waar ik nu in terecht kwam paste mij eindelijk niet zo goed. De walvishaaien past het uitstekend. Iedere dag tussen acht en twaalf wordt ze vanaf eenpersoons prauwen krill gevoerd. Ze komen er graag voor langs. De makrelen en trevallies eten een hapje mee. De duikers hangen er onder en de snorkelaar, wild watertrappelend sommigen, er naast en er tussen. Officieel zijn er strakke regels: geen crème of zonnebrand op voor je het water in gaat die dag, geen flits op de camera, alles wat herrie kan maken of kan steken mag niet mee. Niet dat er iemand op controleert overigens, maar we hadden ons er aan gehouden. Door het opwaaiende zand onder de plek en het vele voer en gedoe is het water niet helder. Dus je moet goed opletten om de majestueuze beesten te zien aankomen. Ze zijn te groot om van dichtbij in een keer op de foto te zetten. De kleintjes zijn al gauw vijf meter, de meesten het dubbele. De grootste vissen in de zee, met prachtige haaienstaarten en kleine oogjes. En een brede bek als een walvis. Aan de pracht van de beesten doet zo’n dag niets af, maar ik weet voortaan dat ik bij dit soort zaken weg moet blijven.

Terug bij het resort deed mijn rechter kaakgewricht pijn. ’s Avonds, nu het toch circusdag was, nog een keer naar de mandarijnvissen, met twee duikers en de gids, en een blacklight lamp voor het fluorescerende effect op de rest van de duik. De koralen gloeiden prachtig op, maar beesten die hetzelfde deden vonden we niet. Geen nood, tien meter voor de ingang was er de ontmoeting met een op zijn gemak jagende zeeslang. Minutenlang kon ik hem gadeslaan zonder dat hij zich van mij iets aantrok. Lijstje compleet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s