Avond

Zoals een nachtduik nieuwe in- en uizichten geeft, zo is een rit bij avond in de tropen ook een mooie ervaring. De huizen zijn nu van binnen verlicht en bieden een inkijkje. De ergste schande is bedekt, het licht verzacht en maakt mooier. Mensen zitten voor hun huis wat te praten, of ze kijken binnen TV op grote schermen, als bij ons. De eethuisjes doen goede zaken. Bohol lijkt me wat landelijker en wat ruimer, er is meer plek langs de weg voor mens en dier. Vijf keer komen we een kleine processie tegen. Kinderen dragen kaarsen in speciale houders, mannen hebben een beeld op de schouders, of een schilderij. Alles van Maria. Volgens de chauffeur is oktober de rozenkransmaand, vandaar de heilige maagd die meegevoerd wordt in de processies. Als je goed oplet zie je het kerkje dat op de groep wacht al helverlicht klaar staan en we passeren er velen waar iedereen inmiddels al gearriveerd is. De kerken hebben een achterwand en open voor- en zijgevels, afgezet met siersmeedwerk. Ze bieden een goede blik op het altaar op zo’n avond met al dat licht. De mensen hebben er duidelijk plezier in. Na een toch lange rit kom ik rond acht uur aan bij Magic Ocean. Een steile weg naar beneden en iedereen staat al vriendelijk en vrolijk op me te wachten. Ik kan na even opfrissen zo door naar het diner. Daar twee bekenden van het vorige resort die mij voorgingen, naast vier nieuwe duikers. Dit resort is nieuw en er zijn duidelijk verbeteringen aangebracht na de ervaringen met Magic Island. Het is net wat ruimer, handiger en iets eigentijdser. Maar het is net zo mooi ingericht buiten qua tuin. Ik zag zelfs bonsaibomen. Morgen weer verkennen, aan duiken kom ik voorlopig even niet toe. Maar daar heeft u voordeel van, oplettend lezertje, de wifi is hier goed, dus tijd om heel veel blogjes op te laden. Lees ze!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s