E0, Reliable Sword

De taak van het leger in vredestijd, volgens mijn vader, is te oefenen voor een situatie van oorlog. En oefenen doet het leger, regelmatig en grondig. De jaarlijkse grote oefening van het eerste Duits-Nederlandse legerkorps is weer losgebarsten en houdt mij bezig op de hei. Ik ben goeverneur, aartsbisschop, burgemeester en wat er verder nog nodig is om een realistisch beeld te creeren voor onze militairen. Die militairen op hun beurt proberen zo goed mogelijk vluchtelingen te helpen, rampen te verlichten, de vrede te bewaren en verkiezingen vrij te laten zijn. Want gewoon een robbertje vechten is er zelden meer bij. Dus loop ik de komende tien dagen tussen de vlekkenpakken, sta ik in de rij voor ontbijt en lunch en verblijf ik overdag in een legergrijs gebouw,

De eerste echte oefendag zit altijd vol met het oplossen van communicatieproblemen. Het internet is nooit snel genoeg, telefoonnummers niet altijd waar je ze hebben wil, en telefoons notoir onbetrouwbaar. Al die problemen worden met eindeloos geduld opgelost door vriendelijke jongens, die je rustig tien keer hetzelfde kunt vragen.

Gelukkig vond ik tijdens de avondmaaltijd ook twee blauwe pakken. Echte marinejongens uit Den Helder die deden alsof ze hier rond voeren voor de kust van Arnland. Ondertussen in Den Helder oefent men op de Johan de Witt. De oefening is dit jaar fors, mede vanwege het 200 jarig bestaan van ons leger. Dat houdt dan in dat niet iedereen op dit complex kan verblijven en wij over verschillende provincies te trainen counterparts hebben. Morgen maar eens zien hoe de omgeving van Oirschot is./p>

Een gedachte over “E0, Reliable Sword

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s