Baron

Die baronnen weten wat, oplettend lezertje, je hebt ze in soorten en maten. Zo zijn er oliebaronnen, havenbaronnen, partijbaronnen; mannen met geld, macht en invloed.

Een zo’n baron, een echte met geld en macht, bouwde in Heliopolis, de toen nieuwe wijk van Cairo, een bizar huis in Indiase stijl. Het is zo’n beeldbepalend gebouw, hoewel het nu leeg staat en verwaarloosd is, dat de wijk er naar is genoemd, het op de kaarten staat aangegeven, en het woord baron genoeg is de taxichauffeurs de weg te wijzen.

Hier in Tunesië hadden ze ook zo’n baron. Die had niet alleen geld, maar ook goede smaak en visie. Op een prachtige plek in Sidi bou Said liet hij een huis bouwen tegen de berg aan met een fantastisch uitzicht over de baai. In de stijl die hier gebruikelijk is, maar met een hoge mate van verfijning. Daar werden ontvangsten geven en werd muziek gemaakt. De baron schilderde niet onverdienstelijk ook. Die muziek had een staartje, hij zorgde er voor dat de Arabische en lokale muziek erkend werd als cultuur. In Cairo werd begin vorige eeuw een soort congres georganiseerd om dat te bevestigen. Ook vond de baron dat het plaatsje gebaat zou zijn met het bewaren van het oorspronkelijk kleurenschema. Hij stelde een lokale wet voor om die kleuren vast te leggen voor het hele dorp, dus vandaag vergapen toeristen uit binnen- en buitenland zich aan de witte huizen met de helderblauwe kozijnen, hekwerken en deuren. Toen zijn enige zoon overleed stond het huis een paar jaar leeg en hadden huis, boeken en schilderijen te lijden onder het vocht. Nu is het  een museum, huisvest het het centrum voor Arabische en lokale muziek en geeft men er nog steeds concerten. Mijn laatste zaterdagmiddag besloot ik er een bezoek te brengen, werd rondgeleid en kreeg uitleg. Na mij ging het licht uit en de deur dicht. De ondergaande zon, het parelmoeren licht, maakte duidelijk waarom voor deze plek werd gekozen. Het dorpje heeft nu zeer gewilde villa’s en huizen, er wonen veel buitenlanders. Tunesiërs mogen er in het weekend graag van het uitzicht en de zonsondergang genieten, zoetigheid kopen en een souvenirtjes voor thuis.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s