Afval

Het blijft verbazen, oplettend lezertje, het afval overal. Toen ik met mijn wandelclubje door een bosgebiedje hier liep, met prachtig uitzicht, liepen we af en toe door regelrechte dumpen heen, en net als je dacht dat er een schoon stukje was, dan lag er weer een pc ergens onder een struik. Was dat altijd zo erg? Nee, dat is met de revolutie erger geworden. Veel vuilniswagens zijn afgefakkeld toen, en nog niet vervangen wegens gebrek aan geld naar men zegt. Maar dan nog is dat geen verklaring voor wat je hier soms aantreft. Ik sprak er over met een Tunesier, die zijn landgenoten dat in de schoenen schoof: geen gevoel voor verantwoordelijkheid, geen burgerzin. Hij zelf kocht een afvalemmer voor bij de deur, en drong bij zijn buren aan het zelfde te doen. Dan is het tenminste netjes zolang er niemand komt om het op te halen. Bij mij in de lange straat zie ik dat bij twee, drie mensen, veel anderen houden het binnensmuurs en brengen het in kleine porties weg.  Lastiger als je in hoogbouw woont, net als bij ons, maar afgelopen week zag ik ergens bij mij in de buurt een half perk onder de zakken afval, over langere tijd gedumpt. En dit is een dure buurt, met ambassades, bedrijven, grote villas en dikke auto’s achter de deuren van de oprit. En dus ook heel dikke katten.

Die burgerzin moet dus nog behoorlijk aan getrokken worden. Maar helemaal hopeloos is het niet, er zijn af en toe initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en niet wachten op de overheid om hun situatie of die van anderen te verbeteren. In La Marsa stond afgelopen weekend een tentje waar je jassen en schoenen in kon leveren, om aan schoolkinderen te geven van dorpen waar ze lang en ver moeten lopen om hun school te bereiken. In de winter die hier koud is, zeker in de berggebieden, geen pretje. Wat ingeleverd was, zag er allemaal nieuw en degelijk uit. Mijn juf  Frans is actief voor kinderen die verlaten zijn, wat veel voor komt. Allemaal druppels, die hopelijk hun uitwerking niet zullen missen, en anderen zullen inspireren ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen omgeving, land en toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s