Wanhoop

Vandaag de laatste les van mijn Franse juf, oplettend lezertje. Ze had wat krantenartikelen voor mij uitgeknipt die ze van betekenis vond. Over de hongerstakers sprak ik al op Facebook.

Maar deze week bleek een van de hongerstakers die overleed een leerling van mijn juf Arabisch te zijn. Niet haar slimste leerling, volgens haar was het een wat sneue jongen, met psychische problemen. Volgens haar worden die jongens ook aangestuurd en weten ze nauwelijks waar ze mee bezig zijn en waar ze voor staan. Makkelijke zondebokken voor de machten en krachten die hun eigen agenda hebben.

De oudste van de twee was 28, de jongste 21, hun leven is voorbij, en de rest gaat gewoon door met flinke verhalen ophangen en mensen ophitsen.

In het krantenartikel de mededeling dat de regering niet zou zwichten voor de hongerstakingen en dat de rechtszaak gewoon plaats zou vinden en de arrestanten niet zouden worden vrijgelaten. Daar is ook geen aanleiding voor natuurlijk. Maar gezien de rol men hier toe bedeelt aan de Salafisten en de invloed die zij uitoefenen op de grootste regeringpartij blijkt dat voor velen toch erg mee te vallen.

Een ander klein berichtje: Sinds de revolutie vorig jaar, hebben veel mensen last van depressies. Hun situatie was slecht voor de revolutie, ze waren wanhopig en de revolutie was hun poging verbetering voor hun lot te krijgen. Nu merken ze dat er nog bitter weinig veranderd laat staan verbeterd is. Ze hebben nog steeds geen werk, nog steeds nauwelijks genoeg om van rond te komen. Ze zijn nog steeds niet zeker, en ze zien ook nog geen veranderingen. Veel mensen verliezen nu, na de euforie van de revolutie definitief de moed. 14 Mensen per maand plegen hier zelfmoord, en er wonen een derde minder mensen dan bij ons.

Daarboven een ogenschijnlijk tegengesteld bericht: in 4 uur tijd waren er 153 nieuw Peugeot 208’s verkocht. Auto’s zijn hier veel duurder dan bij ons, de belasting is zeer hoog. De salarissen zijn zeer laag, dan is zo’n verkoop verrassend zou je denken. Maar het is niet tegengesteld. Als je niet lekker in je vel zit, als je je eigen situatie niet hoopgevend vindt in tijden van tegenslag, dan wil iets nieuws kopen tijdelijk soelaas bieden. Dus je ziet er geen gat meer in en je hebt geld: je koopt een nieuwe auto. Je ziet er geen gat meer in en je hebt geen geld: je maakt er een eind aan.

Hier valt hier nog veel te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s