Heel Tunesie, dag 8

Drie seizoenen in 24 uur, oplettend lezertje, en weer een wow ervaring. Gisteravond geland in de plaatselijke jeugdherberg (de eerste van mijn leven), waar we ons ontbijt konden bestellen, en dat daarmee net zo duur was als ons duurste hotel onderweg Waarover later meer.

Toen we aankwamen na een dag van 33 graden, werd de avond heerlijk fris. Nog een vers gezette thee op de binnenplaats tussen de witte muren met blauwe kozijnen en tegels. Er was wifi voor handen maar toegang kreeg ik niet evenmin als via 3G, net als de dag daarvoor en de hele dag daarna tot we weer wat meer in de buurt van Tunis waren. Onduidelijk of het een slecht 3G netwerk is of dat er iets anders aan mankeerde.

De ochtend was grijs en nog frisser. Zelfs lange mouwen en daarover een vest aangehad en in de wind mijn wollen lap. Zodat dat allemaal niet voor niets meegesjouwd is deze reis. Helaas geen strakblauwe lucht terwijl ik de combinatie ruïne geel met hemelblauw zo prachtig vind. De plek die we bezochten was er niet minder om. Weer een kruispunt van wegen, weer een Romeinse plek, die daarna door Vandalen, Byzantijnen en Arabieren werd ingenomen, dus drie grote godsdiensten over elkaar heen. Hier als uitzondering de drie belangrijkste goden met ieder hun eigen tempel op het forum. Daartussen de studenten van de middelbare school tegenover, die hun pauzes op de site doorbrachten en in de winkeltjes bij de ingang hun koffie of thee kochten. Wat het in ieder geval levendig maakte  want er waren aanvankelijk geen bezoekers. Gelukkig halverwege ons bedoek een heel bus vol, zodat alle verkopers van bijna echt oude lampjes en kopjes weer een kans hadden en de gidsen weer konden zoeken naar nieuwe slachtoffers. Dat neemt niet weg dat onze gids weer wat info had die ik niet eerder hoorde. Stel u voor: een volbloed berber, die naast de moskee is opgegroeid, nooit een universiteit bezocht en misschien ook niet veel middelbare school, maar die zich door luisteren en zelfstudie een goed verhaal eigen maakte en iedere plek op de site wist die van belang was. Het dorp er omheen niets meer van de grote stad die hier ooit was, geen schim van de bijna 30.000 inwoners. Wel veel cactusvijgen om alle velden hier, en om deze site Sbeitlia. De verleiding van de boekwinkel in het toegangsgebouw kunnen weerstaan, de auto gevuld met benzine, en onderweg terug naar Tunis. Twee wegen mogelijk, we kozen de road less travelled in ieder geval door mij. Een goede keus want we kregen een prachtig heuvellandschap voorgeschoteld, met oker, grijsgroen, rood, oranje, de grijze onheilspellende luchten, de witte gebouwen. Als bonus, vlak bij Tunis, een deel van hat aquaduct dat Carthago van water voorzag en waarvan we ook een stukje zagen in Sbeitla. Zomaar langs de snelweg, niet te bedenken. Al naar gelang de avond naderende ook iets meer regen waar we niet echt op zaten te wachten. Tegen spitsuur de stad bereikt, dan is het nog een taai uurtje naar de verschillende adressen om de auto leeg te schudden en terug te brengen naar het vliegveld. Toen de taxi mijn huis bijna bereikt had, barstte het dreigend onweer in volle hevigheid los en kwam er een rivier aan water de straat afzetten,toen ik mij tuinhuisje weer in wilde. Goed tegen het stof, onze auto was vrijwel nieuw toen we vertrokken, maar is nu goed ingewijd, met zo’n kleine 1800 kilometer meer op de teller. Overweldigende indrukken, iedere dag weer. Ik zal nog dagen werk hebben een selectie van de foto’s te tonen op facebook, ik zal nog even nodig hebben de verschillende aankopen (altijd te veel) te sorteren en voor vertrek klaar te maken.

Maar een ding is zeker: 8 dagen is niet genoeg om zelfs een deuk te slaan in alles dat Tunesië te bieden heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s