Heel Tunesie, dag 1

Ik had maandag keurig een wagen besteld voor vandaag half acht, oplettend lezertje, en hij zou zeker hebben klaar gestaan als we om half zes ’s middags waren gekomen. In de pc stond 17.30. Dus het duurde even voor er iemand bij het bureautje op het vliegveld was en toen duurde het even voor onze auto rijklaar was. Daarvoor kregen we dan wel een bijna splinternieuwe volkswagen polo mee. Beter heb ik hier nog niet gereden, en alles er op en er aan. Toen nog even naar de bank om mijn reisgenote haar geld te laten pinnen (mijn bank kaart werkte gelukkig weer mee) en nu we dan toch in het centrum waren nog even langs mijn tuinhuisje om de hoek om nog even een jasje en wrap op te halen, want de zon scheen niet.

Maar dat was dan ook het enige dat we te klagen hadden vandaag. Het schiereiland van Hammamet/Cap Bon verkend. Nou ja, halverwege dan. We dachten Sousse te halen vandaag, maar overnachten nu in Kilibia.  Ze hebben er een fort, prachtig strand en er zijn wat grotten ergens, die we over zullen slaan. Hoogtepunten vandaag:  De prachtige afdaling langs de kust naar Le Korbous. Ze hebben daar hete bronnen. Een komt er uit in zee, zodat je daar in zee warm kunt baden. Het plaatsje heeft een aantal Thermen, hotels waar je het water kunt gebruiken, ingeklemd tussen de omringende rotsen. De sfeer van een badplaats buiten het seizoen, met de weg naar het zuiden geblokkeerd door weer een aardverschuiving. De in de gids aanbevolen restaurants, een hobby van mijn reisgenote: dicht. Mijn ontbijt bestond uit een kopje thee bij de autoverhuurder. In Soliman stopten we om pollen te kopen, want ze hebben in dat stadje honingwinkels. Inderdaad, een winkel met honing, honing, en honing. En pollen dus. Verschillende smaken, afhankelijk van de bloemen waar die bijen tussen stonden. In het eerste winkeltje zaten twee dames slaperig met het hoofd op de toonbank. Daarna even een rondje gelopen, op zoek naar kaas. Uiteindelijk kwamen we op de markt. Mensen lopen mee om je de weg te wijzen, spreken ja in het Engels aan om hun taal te oefenen en het beste brood aan te bevelen. Een oudere heer hoopte dat Obama zou winnen, beter voor zijn land. Van Romney verwachtte hij niet veel. Een jaar had hij in de VS gewoond, zijn Engels was uitstekend. Op het plein rond de moskee, een heel oude, talloze tafeltjes en stoeltjes tussen de bomen, op dit middaguur vol mannen. Licht verbaasd ons te zien, hier verder geen toerist te zien, en dan ineens die twee vrouwen, overduidelijk niet van hier. Iedere school onderweg wordt gemarkeerd door uiterst onaangename verkeersdremplels. Als de school uit is blijven de tieners in grote groepen om de school hangen. Hier en daar taferelen die je vast zou willen leggen. Twee oudere mannen voor een huis, traditionel chechias op, wintermantel al om. Vrouwen in de witte omslagdoeken. Maar ook jonge meiden, de haren dansend. Prachtig heuvelachtig landschap met olijfbomen, tijm, rozemarijn, eucalyptus, metershoog riet en veel waar we de naam niet van weten. Bij Kerkouane een Punisch indrustriegebied, dat ooit onderdak bood aan zo’n 2000 mensen die zich bezig hielden met het winnen van purperen verfstof, de kleur van de keizers, vevaardigd uit de murex schelp via een rottingsproces. Na vernietiging verlaten en alle hoge muren hergebruikt door de Romeinen verderop. Maar nu een UN World Heritage plek, met elk huis zijn eigen zitbadje.

In Kilibia aangekomen in de namiddag eindelijk een restaurant uit de gids van mijn reisgnote. Prachtig uitzicht, leuke bediening en aankleding, tegenvallend eten tegen te veel geld. Na donker aangekomen in het hotel dat nog open was, de andere plek uit de gids had geen kamers vrij: onderhoud. We hadden sterk het vermoeden dat ze geen zin hadden de hele zaak op te tuigen voor twee toeristen. Ook in dit hotel minder kamers ter beschikking dan je zou kunnen verwachten, maar hier zit ik dan, op een ruime kamer, met tv, een breed bed. Na een kopje thee op het balkon is mijn reisgenote inmiddels onder zeil. Ik ga nog even de gids uitpluizen om te zien wat we morgen wel en niet willen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s