Frans

Had ik nu maar beter mijn best gedaan, oplettende lezertje, vroeger op school. Dan had ik al die zwakke werkwoorden in het Frans beter onthouden en hoefde ik nu geen Franse juf te hebben, elke woensdagochtend. Nu zit ik hier, behalve twee keer in de week Arabisch, ook een keer in de week pogingen te doen het Frans te verbeteren. Valt nog niet mee. Voordeel van al die lessen: het zijn conversatielessen en ieder onderwerp is goed om een taal te leren. Dus praat ik met mijn Franse juf (in het Arabisch ben ik snel uitgepraat) over het dagelijks leven hier. Een van haar problemen: haar reserve wiel wordt steeds uit de auto gestolen, met alle beschadigingen aan de kofferbak van dien. Ze heeft van alles geprobeerd en heeft uiteindelijk besloten zo’n opvulspulletje mee te nemen, zonder rijden is te gevaarlijk. Maar zelfs die cilindertjes worden gestolen. Autowielen zijn hier duur en de moeite van het stelen waard. Auto’s zijn eigenlijk oo niet te betalen, duurder dan bij ons vanwege de belastingen, en mensen verdienen hier veel minder. Toch rijden veel mensen auto, alles op krediet, net als de vriezer en de televisie.

Mijn Frans is dan weer wel goed genoeg om alle artikelen op het internet tot mij te nemen. Tunesië haalt weer even de internationale nieuwssites en het journaal nu er af en toe een of meer doden vallen bij rellen of opstootjes. Extreme groepen Salafisten vallen alcoholverkopers aan, worden tegengehouden door veiligheidsdiensten. Dan vallen over en weer gewonden, de extremisten gebruiken zwaarden dus verschillende mensen missen nu vingers. Een imam stierf door een politiekogel en geruchten over een tweede dode gaan rond. De moskee van waaruit deze aanvallen worden geregeld, en die bij de gedode Imam hoorde, is volgens een politiewoordvoerder gevuld met wapens als messen, zwaarden en molotovcocktails.

Men heeft beloofd hardhandig op te treden, maar morgen is ook een sit-in aangekondigd. Sommige beveiligers vinden dat ze meer ruimte moeten hebben om op te treden tegen zulke agressieve groepen. Steeds meer berichten ook van en over mensen die vinden dat de revolutie tot nu toe niet geslaagd is en dat men teleurgesteld is in de vooruitgang. Nog  8 maanden tot de verkiezingen, benieuwd hoe dat gaat lopen en of die verkiezingen gehaald worden zonder erger geweld dan tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s