Dood

Waren de demo’s in Tunis de afgelopen dagen redelijk vredig en geweldloos, niet overal gaat het goed. Enkele dagen geleden werd het heiligdom van een vrouwelijke heilige in de brand gestoken, midden in de nacht. Ergens aan de rand van de stad. Daar woonden ook vier vrouwen, in dat heiligdom, dus zonder risico is zo’n actie niet. Wie het gedaan heeft? Joost mag het weten. Sommigen die ik spreek zien in al dit soort gewelddadige acties de hand van de macht, die chaos wil scheppen om te heersen.

In Tataouine, de grote stad in het zuiden, de poort naar de Sahara, had minder geluk. Ook daar een demo, maar een grote. Secularisten tegen Islamisten dit keer, in smalle straten, met honderden mannen op de been. Uiteindelijk is er een official van een seculier groepering aangevallen, naar het zich laat aanzien, die het niet heeft overleefd. Volgens een woordvoerder van Nida Tunis slachtoffer van de eerde politieke moord sinds de revolutie. Onduidelijk of dat inderdaad zo is, maar het doet de situatie geen goed. Een week voor de datum 23 oktober, die hier als een zwaard van Damocles boven alles hangt, geen goed teken. Wij kregen dus weer het gebruikelijke donderdag mailtje met de raad toch vooral niet zinloos rond te dwalen. Dus ik ben thuis vandaag, veel leeswerk inhalen, blogjes schrijven en mails beantwoorden. En het nieuws in de gaten houden natuurlijk, je weet maar nooit wat er weer gebeurt hier.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s