Verkiezingen

Op de terugweg naar Tunis hoorde ik op de lokale radio steeds berichten die mij de indruk gaven dat er nogal wat loos was politiek. Veel sprekers, veel reacties, maar waar het precies over ging? Even mijn Engelse nieuwsstation erop na geslagen bij thuiskomst: de zittende regering, die nog tot 23 oktober mandaat heeft, heeft iedereen verrast met een mededeling zes dagen voor de door hen toegezegde datum van de negentiende. De presidentiële en andere verkiezingen zullen nu, zeggen ze, 23 juni 2013 gaan plaats vinden. Ik hoorde zelfs al 2014 voorbij komen, dus dan valt 2013 mee. Wel wat maanden later iedereen verwacht en gehoopt had. Ik ben benieuwd of het nu rustig blijft na de 23ste, want oer hun hun eigen status als min of meer demissionaire regering hoorde ik niets. Dus iedereen blijft hier alert, zeker na de mededeling van een geestelijk leider dat er onder de Salafisten wapens rondgaan en aanslagen zijn voorbereid. Verdeel en heers, chaos en angst? Wie het weet mag het zeggen, maar dat hier veel spelletjes worden gespeeld mag duidelijk zijn. Inmiddels heeft de oppositie in ieder geval dit gesnapt: zij hadden de meeste stemmen, maar waren in zoveel clubjes verdeeld dat ze geen twee stenen op elkaar kregen met die uitslag. Dat moet anders vinden ze, dus zijn ze inmiddels een verbinding met elkaar aan gegaan. Eens zien of dat werkt. Laten we het hopen in het belang van vrijheid, mensenrechten en een seculiere staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s