Knobbel

Taal is een vreemd ding, oplettend lezertje. Kinderen leren het automatisch, hoeveel tegelijk je ze ook aanbiedt, ze komen vanzelf achter de grammatica. Ze kunnen als ze vier zijn een heel gesprek met je voeren, en nog op behoorlijk niveau ook. Ik zou willen dat ik als een vierjarige Arabisch kon spreken. Of als een twaalfjarige Frans.

Ik heb redelijk taalgevoel, en een aantal talen behoorlijk leren spreken, maar op het moment wordt er wel een grote aanslag op die knobbel gedaan. Mijn Frans is door jarenlang weinig gebruik behoorlijk roestig geworden, en mijn Arabisch gaat slechts met ministapjes vorouit. Twee weken niets aan doen en er is weer van alles zoek. Vanmorgen kennis gemaakt met mijn taaljuf en gelijk maar een paar uur er tegenaan. Om wanhopig van te worden af en toe, maar ik houd dapper vol. Eens zal ik dat niveau van een vierjarige in deze taal bereiken. Dus deze weken vier talen door elkaar, het Nederlands met het thuisfront, het Engels hier en via tv, het Frans hier via dagelijks gebruik, lezen en luisteren, en het Arbisch door hard werken. En dat bij deze warmte.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s