Girlpower

Ze komt nauwelijks tot mijn schouder, de haren zijn wit. Twee jaar gelden, na haar pensioen, maakte ze plannen om de wereld rond te reizen op een vrachtschip en les te geven waar het nodig was. Toen kwam de revolutie, direct daarop gevolgd door een poging, vond zij, om die de nek om te draaien. Ze realiseerde zich onmiddellijk dat de vrouwen en hun rechten een essentiële rol in deze revolutie zouden spelen, dat dit de crux was waar het om draaide. Ze was geen lid van een politieke partij maar sloot zich direct aan bij een nieuwe vrouwenrechtenorganisatie. Een die het deed voor de vrouwen en verder nergens voor. Niet als excuustruus of stoplap, of om mooi weer mee te spelen. Over de contrarevolutionairen, zij die de verworven rechten van net na de revolutie terug willen draaien spreekt ze als “zij” of de “duisteren”, met minachting. Ze kent de risico’s, weet dat rechten zo ook weer weg kunnen zijn, zeker als ze nog niet eens volledig zijn. Nu heeft zij een begin gemaakt van een heuse beweging tot samenwerking. Ze gaat de straat op, praat met iedereen, ook in de wijken waar ze gezien haar positie en opleiding eigenlijk nooit iets te zoeken had. Het landelijk gebied durft ze haast niet meer heen te gaan, na haar eerste bezoeken. Er is zoveel vraag om hulp en ze heeft van alles niets. Geen geld (het wordt uit eigen zak door haar en medestrijdsters betaald) geen onderkomen, geen ervaren medewerkers die ook nog tijd genoeg hebben zich in te zetten, en al helemaal geen vrouwen opgeleid in zoiets als activisme, het opzetten van kampanjes.

Het weerhoudt haar niet zich te roeren, zo veel en zo vaak als ze kan.  Te blijven duwen en trekken en proberen, tot ze de vrouwen zo ver heeft dat ze begrijpen dat hun lot in eigen hand hoort te liggen, en dat ook ligt, als ze dat willen.

Nog een paar honderd vrouwen zoals zij, liefst een beetje jonger voor de continuïteit, en “zij” zullen het niet eenvoudig krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s