Revolutie

De revolutie in Tunesië was de eerste in de serie Arabisch Lente. Hij begon niet hier, in Tunis, maar in Sidi Bouzid. Het sloeg over naar de hoofdstad en die beelden gingen de wereld over en inspireerden. Toen ik september vorig jaar in Cairo aankwam was mijn eerst gang naar het Tahrir plein waar ik u vaak verslag van deed. Ik heb zelfs een sporen van de revolutie gemaakt, want overal zag je in Cairo nog wat zich daar heeft afgespeeld. Hier is dat anders. De rellen en vechtpartijen waren hier niet op een plein, maar op de Avenue Habib Bourguiba, dezelfde Avenue waar ik dit zat te tikken. Maar nergens ook maar een glimp, een restant, een graffitiplaatje of iets anders dat er nog aan doet denken. Werd het Tahrirplein in Cairo de speakerscorner van de stad, hier schijnt men dat verplaatst te hebben naar Bardo, waar het parlement zit. De enige kreet die ik hier kon ontcijferen was “leve Markouzi”, maar dat zal met zijn verkiezing te maken hebben. Ook aan boeken is er niet veel, zeker niet in het buitenlands, en al helemaal niet met plaatjes. Een bescheiden boekje met de foto’s en een wat uitgebreider met vooral verslagen en ervaringen, dat is het wel in de boekwinkel hiernaast. In Sidi Bouzid heeft men op het plein een groentekar staan, de kar van de eerste martelaar. Het is een nationaal, en zelfs internationaal monument, er moet nog wat aan worden gedaan. Hier geen afbeeldingen van martelaren en hun moeders op de muren in het centrum, hier heerst weer ogenschijnlijk de rust van alle dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s