Orde en Macht

Ik ga niet veel met de trein, oplettend lezertje, ik ben een blijde rijder. Maar soms is de trein handiger en waag ik de stap. We hebben immers behoorlijke treinen, redelijk schoon, die als er geen blaadjes op de rails liggen, geen wissels bevroren zijn, geen bliksem is ingeslagen en geen auto op de overweg staat meestal wel aankomen waar dat moet, binnen redelijk tijdsbestek. Afgelopen zondag koos ik dus de trein. Uit tijdsoverweging koos ik er ook voor een dag eerder mijn kaartje uit de automaat te halen. Ik koos dus een kaartje, enkele reis, voor een persoon, met korting. Die korting haal ik er al jaren niet uit, maar vooruit, ik heb die kaart nu eenmaal en hij wordt automatisch verlengd. Op het traject Den Helder Alkmaar heb ik zo ver ik mij kan herinnneren altijd controle meegemaakt, bovendien is zwartrijden niet aan mij besteed. De volgende dag overhandigde ik dan ook blij de conducteur mijn kaartje, maar hij knipte niet net zo vrolijk af, maar keek mij bestraffend aan en sprak: u heeft geen geldig plaatsbewijs! Mijn wenkbtrauwen rezen ten hemel, ik meende toch echt een mooi kaartje te hebben gekocht. Jawel, maar waarom had ik dat dan niet afgestempeld? Mijn antwoord dat ik dat domweg vergeten was omdat ik te weinig met de trein ga, stemde hem matig tevreden. Hij kon mijn een boete van €50 geven. Zo flauw zou hij niet zijn, maar ik moest in Sloterdijk een nieuw kaartje kopen. Mijn eerste kaartje nam hij mee, op mijn vraag of ik dat niet terug kreeg was het antwoord dat hij dat natuurlijk niet deed, het was niet geldig. Maar als u het stempelt is het dat wel, was mijn antwoord. Nee, dat zou hij niet doen, maar als ik wilde kon ik de €50 alsnog voldoen. De conducteur had drie keuzes: begrijpen dat ik te goeder trouw was en afstempelen, menen dat ik zwart wilde rijden en mij beboeten, of de keuze die hij nu maakte: geloven dat ik te goeder trouw was en mij een halve straf geven. Ongetwijfeld vond hij zich de redelijkheid zelve. Waarom de titel van dit blogje Orde en Macht is, mag u zelf uitdenken. Vast niet zo moeilijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s