Informatie?

Wij verwachten hier van de media dat ze ons informeren, bij voorkeur onpartijdig. Dat is natuurlijk nooit helemaal zo, vaak is in berichtgeving wel sympathie of afkeer van iets te merken. In het journaal willen we dat niet, in opinieprogramma’s mag het, bij de achtergronden van het nieuws verwachten wij objectiviteit en feiten. Althans, ik verwacht dat, en wat daaraan niet voldoet, daar kijk of luister ik niet veel naar, of lees ik niet meer.

Dat is een zegen, oplettend lezertje, een luxe die niet overal verkrijgbaar is. In veel landen, oost en west, zijn kranten, radio en tv op de hand van hun regering, of zelfs in dienst daarvan. Tegenstemmen worden niet gehoord, of zelfs niet toegelaten. In Egypte heb je NileTV, die veel kanalen bezet. Nieuws en achtergronden, maar ook amusement en films, of kinderkanalen. De meeste Egyptenaren spreken Egyptisch en kijken dus naar Egyptische of Arabisch talige zenders. NileTV wordt breed bekeken. Er wordt ook breed geloofd wat er op te zien is. In het afgelopen jaar waren er bizarre beelden te zien op diezelfde zender: men zond beelden uit van een rustig Cairo, terwijl op datzelfde moment bij Al Jazeera de revolutie, met veldslagen op bruggen en pleinen live te zien was. Al Jazeera Arabisch is nu niet meer te zien in Egypte, hun Engelse zender nog wel.

Bij de aanslag op de Kopten in oktober riep de jounaal lezeres op om toch vooral het leger te hulp te komen, dat aangevallen werd door die vreselijke atievoerders. De objectiviteit is ver te zoeken, de zender wordt gezien als spreekbuis voor het regime, het oude van Mubarak en het nieuwe van de SCAF. Vorig jaar januari werd het gebouw waar de zender zetelt belaagd, en het staat nu symbool voor alles wat in de media onbetrouwbaar is. Dus kom je datzelfde gebouw, met een herkenbaar uiterlijk, vaak op de muren van Cairo tegen. Of kwam, moet ik zeggen, omdat veel verwijderd is. Of zal je tegenkomen, omdat ik vermoed dat er wel weer nieuwe geplaatst gaat worden. Hier twee foto’s uit mijn graffiti voorraad, die de media als onderwerp hebben. Het bovenste geeft dat Maspero gebouw weer, met een wasmachine ipv een opbouw, met het woord brainwashing er onder. De onderste hoeft heelmaal geen uitleg. PInokkio op tv, met een zeer lange neus.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s