Vrij

De huidge machthebbers in Egypte hebben een handige zet gedaan: 25 januari is tot officiele nationale feestdag verklaard. De eerste verjaardag van de revolutie hebben ze zo naar zich toe getrokken. Te verwachten is (of nu was) dat die dag door de revolutionairen gebruikt gaat worden om te laten weten dat ze de revolutie nog niet geslaagd vinden. Nu heeft SCAF een programma van drie dagen opgesteld, met toeters en bellen, en concerten op het Tahririplein. Dat zal ongetwijfeld vol staan. Om nu actie te voeren wordt lastig. SCAf heeft het voordeel van de media, de gemiddelde Egyptenaar vertrouwt daar op voor zijn informatie. Je lijkt dan als revolutionair al gauw een tegenstander van de revolutie, die die dagen door de SCAF zo omarmd wordt. Dat er in de maanden tussen januari vorig jaar en januari dit jaar keer op keer mensen worden vermoord, gevangen gezet, door militaire rechtbanken als burgers veroordeeld en vastgezet onder erbarmelijke omstandigheden, dat het geweld door de polite en de corruptie in de overheid nog niet is aangepast: het wordt of dreigt te worden uitgeveegd.

Benieuwd hoe men dat aan gaat pakken van de kant van de revolutionairen. Ze zullen ongetwijfeld iets verzinnen. Ik hoop van harte dat het zonder geweld zal gaan. Er is genoeg bloed vergoten. Op de foto een van de demonstranten tijdens de onlusten van november, die hier overdag wat slaapt inhaalt. Ondanks zijn gebroken been was hij nog op het plein, dag en nacht. Zoals hij waren er velen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s