Wonder

Dit is Dr. Sammahaa uit Jemen. Hij is hier een paar weken op bezoek, familie en de stad zien. Hij studeert medicijnen en woont tijdelijk een paar huizen verderop in gebouw nummer 5. Vanmorgen stond hij om half twaalf voor mijn deur, terwijl ik hem nog nooit eerder zag.

Gisteravond had ik hem aan de telefoon, terwijl ik met een taxi onderweg was naar een ontmoeting met mensen die ik ook nog nooit eerder zag. Hij vertelde mij dat hij mijn paspoort had gevonden. Ik wist niet dat ik het kwijt was, maar inderdaad, toen ik keek bleek mijn rugzakje open en de inhoud verdween. Gebeurd terwijl ik in de taxi stapte vermoedelijk. In het ene tasje zaten wat make up spullen waarover ik me geen zorgen meer hoef te maken, in het andere tasje mijn paspoort, mijn bankpas, geld en gelukkig wat visitekaartjes. Zo had hij mij gevonden. Hij was inmiddels met zijn broer op weg naar een ander deel van de stad, ook niet in de buurt, en hij zou bellen als hij weer thuis was. Mijn paspoort was veilig bij hem, ik hoefde me geen zorgen te maken. Ondertussen zat ik dus in een taxi zonder geld op weg naar iemand die ik nooit eerder zag in een groot hotel. Daar aangekomen moest ik de taxichauffeur in mijn beste Egyptisch vertellen dat het telefoontje dat ik kreeg onder de rit inhield dat mijn geld verloren was, dat ik het hotel in moest om geld voor hem te halen en of hij zo vriendelijk wilde zijn te wachten. Kunt u zich uw taxichauffeur in Nederland voorstellen, als een buitenlander, bijvoorbeeld een Egyptenaar, hem in slecht Nederlands vertelt dat hij niet kan betalen en of hij maar even wil wachten?

Deze man maakte er geen enkel probleem van, hij wachtte wel even. Het hotel in, mijn contact daar gevonden, dat nog niet gearriveerd was. Gevraagd of ik twintig pond kon lenen, aan iemand die ik dus niet kende, en met de snel gegeven ponden weer terug naar de taxichauffeur, die inmiddels al wel een kwartiertje stond. Vriendelijk nam hij mijn geld aan en wenste hij mij het beste.

Terug naar het hotel, situatie uitgelegd geld te leen gekregen voor de rest van de vond, dwars door de stad met inmiddels drie mensen die ik nooit eerder zag naar een bijeenkomst van nog meer onbekende buitenlanders, waaronder ook twee Nederlandsen. Laat weer terug op mijn flatje, te laat om de goede vinder van mijn paspoort te bellen of te bezoeken. Ik stuurde hem ‘s morgen een berichtje, niet wetend hoe laat hij zou slapen op deze vrije dag. Geen reactie. Maar zie, om half twaalf stond hij daar dus. Hij had mij gevonden door rond te vragen of er een Nederlandse woonde. Hij wist me te vertellen dat er in de straat alleen nog een Duitse in het gebouw naast hem woonde.

Ik heb hem uitvoerig bedankt, maar hij vond het normaal: “De Islam schrijft voor dat we eerlijk zijn”, alles zat in mijn tasje, hij had alleen gezocht in mijn paspoort naar informatie over mij om mij te vinden. Zelf was hij in zijn eigen land wel eens zijn paspoort kwijt geraakt, en dat had hem een maand gedoe bezorgd en 300 dollar gekost, dus hij wist hoe erg het was zo’n document kwijt te raken, helemaal in het buitenland.

Hier zit u hem dus, vriendelijk en een beetje verlegen, en hij wilde van geen bedankje weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s